Nová data ČSÚ: V Česku žije 4,5 % cizinců. Přibývá Slováků, Rusů a Němců

Česko je cílovou zemí pro pracovní migranty a nejvíc cizinců sem přijelo v roce 2014 z Ukrajiny a Slovenska. A právě Slováci a Ukrajinci se také nejčastěji stávají Čechy, tedy získávají státní občanství, plyne z nových dat Českého statistického úřadu.

„Ze Slováků se častěji stávají Češi, mají to jednodušší než Ukrajinci,“ informuje redaktor Ľubomír Smatana. V Česku stále přibývá Slováků, Rusů a také Němců. Ubývá naopak Ukrajinců a Vietnamců.

Stát změnil zákon, podle kterého se uděluje státní občanství. České občanství tak získala druhá generace cizinců, kteří v Česku pobývali. „Potomci cizinců, to jsou ti, kteří tu vyrostli, chodili do školy a umí výborně česky, můžou formou prohlášení nabýt české občanství,“ vysvětluje Daniel Chytil z Českého statistického úřadu.

Nelegální migrací se podle všeho statistici nezabývali, nemají ji totiž jak počítat. Čísla dostanou od ministerstva vnitra. „U nás žádá minimálně lidí o azyl. V Česku žije 4,5 % cizinců,“ uvádí Ľubomír Smatana. Rusové jsou tu čím dál častěji a často tu také studují, podobně jako třeba Slováci nebo Ukrajinci. V Česku také studuje hodně lidí z Kazachstánu.

autor: lsm
Spustit audio