Nové modely, zajímavé technologie. V Ženevě automobilky válčí o prestiž

7. březen 2017

I letos se na výstaviště Palexpo v Ženevě sjely automobilky z celého světa, aby ukázaly lidem to nejlepší ze své produkce. Novinkou je pro mnohé i zpráva o tom, že koncern PSA koupil německého výrobce vozidel Opel. Jak významný je autosalon v Ženevě?

Ženevská přehlídka patří mezi pět tradičně nejvýznamnějších světových autosalonů, další hostí Detroit, Tokio, Paříž a Frankfurt. Poprvé se autosalon v Ženevě konal v roce 1905, není ovšem nejstarší v Evropě, v kategorii dlouhověkosti kraluje pařížská přehlídka.

Ženeva si ale rok od roku upevňuje pozici nejvýznamnějšího autosalonu v Evropě. Řada automobilek v posledních letech pečlivě rozvažuje, na který autosalon se přihlásí, kvůli tomu už skončila menší výstava v německém Lipsku a problém měl i pařížský autosalon.


Brány výstaviště v Ženevě se pro veřejnost otevřou od 9. do 19. března, vstupné pro dospělé bude stát v přepočtu 400 korun, pro dítě do 16 let vyjde vstupenka na necelých 200 korun na den.

Loni Švýcarsko ve svých marketingových záměrech vynechala například automobilka Mazda, navenek svůj tah prezentovala, že by se vedle skoro domácích značek Renault, Citröen a Peugeot těžko prosadila. Ženevský autosalon tak má výhodu i v tom, že malá alpská země nemá žádnou velkou domácí automobilku, stejně jako v politice je tak i v automobilovém průmyslu neutrální.

O tom, že automobilky berou autosalon v Ženevě jako nesmírně prestižní výstavu, svědčí novinky, které tam letos přivezly. Lidé si mohou prohlédnout několik nových SUV modelů, které jsou velmi oblíbené, vystavené bude třeba i vítězné auto roku 2017 – Peugeot 3008, nechybí ani Škoda Kodiaq, přitažlivá bude druhá generace terénního Volva XC 60.

„Na své si přijdou i milovníci městských vozidel, nová verze tady bude od Seatu Ibiza,“ přibližuje Luděk Hubáček redaktor motoristické redakce.

autoři: jch , prh , hbc
Spustit audio