Novinář, spisovatel a bývalý ministr. Přesně před sto lety se narodil Pavel Tigrid

Polovinu života strávil v exilu. Nejprve utekl před nacisty a po únoru 1948 raději v cizině zůstal, protože byl nežádoucí pro komunistický režim. Založil časopis Svědectví. Pavla Tigrida si připomínáme při příležitosti jeho nedožitých stých narozenin.

Vlastním jménem Pavel Schönfeld v březnu 1939 emigroval do Anglie. Když nastoupil do rozhlasového vysílání československé exilové vlády, musel si vybrat pseudonym. Schönfeld si vzpomněl, že už jeden ze středoškolských let má. Vznikl zkomolením názvu řeky Tigris.

Čtěte také

Ani tak mu nacisté nemohli přijít na jméno. Komunistická StB ho nazývala krycím jménem Premiér a považovala ho za zřejmě nejnebezpečnějšího exulanta. V únoru 1948 pak unikl zatčení jen díky tomu, že byl na reportážní cestě v Německu. Policie ale zadržela jeho manželku Ivanu a držela ji jako rukojmí. V Mnichově v roce 1951 byl Tigrid u prvního pravidelného vysílání Svobodné Evropy za železnou oponu.

Nejvýznamnějším Tigridovým počinem v exilu bylo založení časopisu Svědectví. Jeho pařížská redakce se stala jakýmsi kulturním centrem české emigrace.

Na svou vlast nikdy nezanevřel a po listopadu 1989 se vášnivý demokrat vrátil a o pět let později se stal druhým porevolučním ministrem kultury.

Napsal několik knih. Poslední roky trávil Pavel Tigrid hlavně ve Francii, kde se v roce 2003 rozhodl pro dobrovolný odchod ze života. Ode dneška ponese jeho jméno náměstí v Semilech. Právě z tohoto podkrkonošského města Tigridova rodina pochází.

autoři: Ivana Bernáthová , jas
Spustit audio

Související