Novinky českého filmu pro rok 2018 přinesou na plátna kin pohádky, přepis románu, drama i dokumenty

29. prosinec 2017

Záhy končící rok 2017 přinesl téměř tři desítky premiér českých filmů a brzy dojde i na hodnocení, které z nich nejlépe uspěly u diváků i kritiky. V ateliérech i exteriérech se už ale pracuje naplno na titulech, na něž se filmoví fanoušci mohou těšit v roce 2018. Někteří z režisérů stále natáčejí, jiní se už trápí ve střižně nad tím, které záběry ponechat a kterých se vzdát. Někdo má již hotovo. První premiérou roku 2018 bude pohádka Zdeňka Trošky Čertoviny.

Pohádku chystá i Marek Najbrt. Jeho film Čertí brko se ale objeví v kinech až na konci listopadu. Do role Lucifera obsadil režisér Ondřeje Vetchého, který, podle něj skvěle splnil jeho představu majestátní persony. Hlavní role se ujal Jan Cina.

V březnu bude mít premiéru film Tlumočník slovenského režiséra Martina Šulíka. Ve svérázné roadmovie se představí po boku Petera Simonischeka - známého z oceňovaného filmu Toni Erdmann - Jiří Menzel. Ještě o týden dřív by měl mít premiéru nový snímek Jiřího Vejdělka nazvaný Tátova volha. Režisér natáčel scény na podzim, mimo jiné i na statku Štampach na Kokořínsku, kde o pár týdnů dříve režíroval Ondřej Havelka scény pro film Hastrman podle literární předlohy Miloše Urbana. Původní produkce, která vlastnila práva na filmové zpracování románu, nezačala točit ve stanoveném termínu. K nemalé radosti Ondřeje Havelky se tak práva k natočení romantického a zároveň ironického příběhu lásky procházející několika stoletími uvolnila. „Když jsem se to dozvěděl, oslovil jsem Miloše Urbana, že bych měl o látku zájem. On souhlasil a vyšlo to,“ říká spokojeně Havelka, který román s ekologickou tematikou nakonec převede na plátno. V obsazení hlavních rolí se objeví Karel Dobrý, Jiří Lábus a Simona Zmrzlá. Premiéra je rovněž plánována na jaro.

Na pilno má také režisér Jan Pachl. Již v lednu dokončí natáčení detektivky Ten, kdo tě miloval. Film měla původně režírovat Marie Poledňáková, která je i autorkou knižní předlohy. I v tomto případě ale došlo ke změně za režisérským pultem. V hlavních rolích se představí Hynek Čermák a Soňa Norisová. Film by měli přijít do kin na podzim. V mezičase se vrátí Jan Pachl k druhé řadě úspěšného televizního seriálu Rapl, pro niž má už první záběry hotové.

Svůj celovečerní debut představí českému publiku na jaře sedmadvacetiletá režisérka Sofie Šustková. Poslední klapka natáčení dramatu Do větru padla před půl rokem na lipenské přehradě, natáčelo se ale hlavně u moře v Řecku, protože důležitou roli ve filmu hraje plachtění na moři. „Plachtění není jen móda, je to vášeň, touha po svobodě, kterou si člověk naplní na volném moři, pod napnutými plachtami na přídi plachetnice, která pluje kupředu,“uvedla o svém filmu Šustková. V kinech ho uvidí diváci na začátku dubna a v hlavních rolích se představí Vladimír Polívka, Jenovéfa Boková a Matyáš Řezníček.

Své místo na plátnech kin budou mít v roce 2018 i dokumenty. Již nyní diskutovanou novinkou bude rovněž debut novináře Petra Horkého Švéd v žigulíku. Jeho příběh o velkých plánech a ještě větší absurditě byl uveden v listopadu na Festivalu IDFA v Amsterdamu v soutěžní sekci Mid-Lenght Documentary pod názvem The Russian Job mezi patnácti filmy s maximální stopáží sedmdesát minut. Snímek sleduje pokus o nastartování slavné ruské automobilky Lada pod vedením švédského manažera. K tématu se Petr Horký dostal náhodou, když byl jako novinář vyslán do automobilky Avtovaz, aby napsal reportáž pro ekonomický časopis. Do českých kin se snímek ale dostane až v nadcházejícím roce.

Spustit audio