Nový trend v józe dorazil i do Česka. Kolečko zlepšuje mobilitu i balanc

28. prosinec 2017

Jóga wheel, to je zatím zřejmě celkem neznámá pomůcka. Vypadá jako pevné pogumované kolo a ve světě se používá při jógových hodinách už celkem běžně. V Česku jde stále o relativně novou věc. Hodinu wheel jógy za vás absolvovala naše reportérka.

Ovládnout jóga wheel je těžší, než si člověk na první pohled myslí, chová se totiž trochu svévolně. Stačí ho jen trochu nesprávně nasměrovat a rychle opustí vaši podložku a žene se na druhý konec sálu.

„Mám ho ráda jako diagnostickou pomůcku, protože z toho, jak s tím lidé pracují, poznám, na kterou stranu dávají větší váhu,” vysvětluje lektorka Jana Najbrtová, která už přes rok pořádá kurzy a školení wheel jógy po celé republice.

Jógový kruh nebo kolo ale pomáhá i jinak. „Uvolňuje zatuhlou hrudní páteř. Špatně sedíme a máme vystrčenou bradu dopředu… Na hodině se hrudník uvolní.”

Kromě zad a hrudníku jsme během lekce nezanedbali ani ostatní zatuhlejší partie, například kyčle nebo přední stranu stehen. Netradiční pomůcka nemusí každému vyhovovat, ale rozhodně všechny zaujme. „Cítím se velmi dobře a odpočatě,” pochvaluje si klientka.


Jógové kolečko vymysleli zkušení jogíni v New Yorku. Postupem času se s ním začaly cvičit klasické jógové pozice, u nichž kolečko sloužilo jako opora, diagnostická pomůcka nebo pomůcka pro prohloubení pozice.

Balanc i mobilita

Podle rehabilitační lékařky Barbory Kalendové z Vojenské nemocnice střešovice má jóga wheel široké využití. „Dá se použít podobně jako jóga bloky na usnadnění některých pozic, ale i jako balanční pomůcka nebo na zvyšování mobility,” vypočítává.

V České republice se cvičí celá řada jógových stylů od náročné ashtangy přes bikram jógu, která se cvičí v místnosti vyhřáté na 42 stupnů. Oblíbené jsou i rehabilitačně zaměřené lekce jako třeba restorativní jóga nebo jin jóga.

autor: era
Spustit audio