O soudruhu Gottwaldovi snad nikdo nepochybuje, zaznělo 24. listopadu 89 v Liberci

24. listopad 2014

Vypravíme se zpátky do podzimu 1989. Bylo 24. listopadu a nejdiskutovanějšími slovy v Československu byla generální stávka. Na 27. listopadu ji vyhlásilo nově ustavené Občanské fórum a studenti. Po celé zemi se lidé v továrnách a úřadech radili, jak se ke stávce připojí. Tou dobou se rozhodovali také zaměstnanci Vysoké školy strojní a textilní v Liberci.

„Jsem na naše studenty hrdá a pyšná a velice je obdivuji,“ zaznělo v zaplněné posluchárně. Hlasů pro podporu stávkujících studentů bylo hodně.

Nejradikálnější byli pracovníci údržby, kteří podpořili studenty a divadelníky: „Žádáme demisi vlády a všech lidí, kteří způsobili současnou politickou, ekonomickou a ekologickou situaci naší republiky.“

Jinak se na celý problém dívali někteří zaměstnanci, většinou dlouholetí učitelé, kteří byli členy Komunistické strany Československa. Jeden z nich prohlásil, že politické jednání by bylo lepší než generální stávka: „Budu za sebe třeba psát na Ústřední výbor, ale stávkovat nebudu.“

Docentu Novotnému, který diskuzi vedl, se řízení shromáždění zaměstnanců trochu vymklo z rukou. Lidé se začali překřikovat. „Komu slouží lidové milice? A kolik stálo zbrojení?“ ptali se přítomní.

03250134.jpeg

Jednomu z funkcionářů KSČ došla trpělivost a vzal do rukou připravený text: „Tak dost! O soudruhu Gottwaldovi nikdo v tomto sále nepochybuje.“

Celá posluchárna naslouchala citaci slov prvního komunistického prezidenta z roku 1948 o tom, jak je kontrarevoluce usilující o zvrat mocenských sil v její prospěch nebezpečná.

Rozhodnutí o vstoupení do stávky dnes nepadlo. Organizátoři shromáždění nakonec oznámili, že svolají další mítink. Generální stávka přitom měla být už 27. listopadu 1989, tedy za tři dny.

autor: hla
Spustit audio