O Věře Čáslavské píší zahraniční média. Připomínají zlaté medaile z olympijských her

31. srpen 2016

Zemřela nejúspěšnější československá olympionička – Věra Čáslavská. Bylo jí 74 let. Legendární gymnastka vybojovala v 60. letech celkem 7 zlatých medailí z olympijských her. Legendární sportovkyni si připomínají i zahraniční média.

Celosvětová agentura Reuters například zdůrazňuje, že Věra Čáslavská získala zlaté medaile na olympijských hrách v roce 1964 a 1968.

Píší o ní i slovenské deníky. Na titulní stránce serveru Pravda.sk najdete fotografii Věry Čáslavské slavící vítězství na olympiádě v roce 1968 v Mexiku. Deník také připomíná, že byla po revoluci předsedkyní Československého olympijského výboru. A stejně i postupuje list SME.

Smutnou zprávu zveřejnily také některé americké weby, černobílé fotografie se objevují i na tureckém zpravodajském serveru a na legendární sportovkyni vzpomíná i britský Daily Mail.

V Japonsku legendou

Věra Čáslavská zaujala celosvětovou – i nesportovní – veřejnost svým statečným postojem k invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968. Například v Japonsku se stala legendou, což potvrzuje i japanolog Petr Holý.

Věra Čáslavská

„Věra Čáslavská na olympiádě v roce 1964 byla krásná žena, blondýna, a podala vynikající výkon. Pak se stala proslulou i na olympiádě v Mexiku svým postojem během udílení cen. Její osud Japonce zajímal dlouhá léta,“ říká.

autor: pan
Spustit audio