Obchodníci s uměním a sběratelé si mnou ruce. Češi utratili za umění průměrně 45 tisíc korun

Do uměleckých děl investuje stále více lidí. Jen v roce Češi v aukčních síních utratili 926 milionů korun, tedy asi o 70 milionů víc než v předešlém roce. Kromě obrazů známých umělců sběratelé stále častěji utrácejí i za současné umění.

Nejvíc peněz, více než 16 milionů korun, zaplatil sběratel za obraz Emila Fily s názvem Pařížské zátiší. To bylo i nejdražší dílo z těch, které v roce 2015 vydražili v aukčních síních. Pokud si ale lidé chtějí pořídit umění, nemusejí mít připravené milionové částky. Investovat se dá už od pár tisíc korun. Průměrná cena prodaných děl tak za rok 2015 dosáhla necelých 45 tisíc korun.

„Milionové položky představují jen 1,5 % z celkového množství děl, která projdou trhem. Nemůžeme říct, že všechno půjde nahoru. Nejlepší investice je kupovat současné umění s tím, že ho vnoučata prodají,“ domnívá se Jan Skřivánek ze serveru Artplus.cz.

Kromě obrazů roste i zájem o sklo nebo třeba historické fotografie. Za starodávné snímky lidé během loňského roku utratili 11 milionů korun. „Zájem o fotografie stále stoupá,“ potvrzuje Jan Neumann z Asociace starožitníků.

Čtěte také


Sběratelé, nebo investoři?
Poslední dobou spíš převažují ti, kteří nakupují umění jako investici. Podle odborníků je však lepší umění sbírat než do něj investovat. Návratnost peněz se totiž počítá na desítky let.
Investice má navíc nevýhody. Díla, která jsou například prohlášená za kulturní památku, nemůžete vyvážet za hranice. To může cenu předmětu výrazně snížit.

„Nejen tedy klasické výtvarné umění a moderna nebo surrealismus, což je stálice českého trhu, ale roste dokonce i zboží kusové – například figurální porcelán, broušené nebo staré české sklo, šperky. Všechno to, co se nachází mimo klasické české výtvarno,“ konstatuje.

Rok 2015 byl historicky druhý nejlepší ve výši částky, kterou lidé během aukcí utratili. Rekord dál drží rok 2013, kdy celkový obrat dosáhl 940 milionů korun.

autor: zus
Spustit audio