Od předávání Českých lvů nás dělí už jen dva týdny. Ceny prošly proměnou

24. únor 2018

Už 10. března najde své majitele až 37 nových křišťálových sošek. Nová soška ocenění vznikla při příležitosti 25. výročí Českého lva. Autorem je designér a umělecký ředitel sklárny Rony Plesl, který se při jejím navrhování inspiroval poetikou Josefa Lady a tvaroslovím českého kubismu. Jeho záměrem bylo vytvořit lva vstřícného a milého.

Soška váží 2 kilogramy a skládá se ze dvou částí. „Horní části v podobě lva a spodní části, kterou tvoří podstavec. Díky ruční výrobě podstavce je každý kus sošky originál,“ říká Ivo Mathé, prezident ČFTA. Výtvarné zpracování sošky vychází z estetiky české brusičské tradice. „Hřívu lva zdobí typ brusu špičtajn a podstavec hvězdy. Ačkoliv je soška lisovaná, nese prvky, které jsou typické pro kolekci České nebe sklárny Rückl,“ vysvětluje design Rony Plesl.


Sošku dostane v sobotu 10. března 2018 v pražském Rudolfinu až 37 vítězů různých kategorií. Ceremoniál poběží v přímém přenosu od 20:00 na ČT1.

Ceny se odlévaly v nižborské sklárně Rückl už mezi lety 2001 a 2012. Nyní spolupráce opět pokračuje.

Český lev ocení filmovou i televizní tvorbu

Český lev ocení nejen filmovou, ale také televizní tvorbu. Do televizních kategorií přihlašují své projekty sami vysílatelé. Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) už nominované televizní projekty zveřejnila.

V kategorii Nejlepší televizní film nebo minisérie se nejlépe umístily projekty Kozy léčí, Spravedlnost a Zádušní oběť. Seriály Bohéma, Svět pod hlavou a Trpaslík jsou nominovány v kategorii Nejlepší dramatický televizní seriál.

Soška Českého lva od Ronyho Plesla

Již v lednu byly odhaleny nominace ve filmových kategoriích. S počtem 15 nominací vede snímek režiséra Bohdana Slámy Bába z ledu. Celkem 13 nominací získal film Po strništi bos v režii Jana Svěráka. Třetí nejvyšší počet nominací (10) má životopisné drama Davida Mrnky Milada. Více nominací získaly také snímky Křižáček, Kvarteto a Špína.

autor: had
Spustit audio