Od první transplantace jater v Česku uplynulo 35 let. Pacient si i dnes naplno užívá své koníčky

Před pětatřiceti lety si brněnští lékaři připsali jedno celorepublikové prvenství. Povedlo se jim úspěšně provést první transplantaci jater. Pacientem byl tehdy sedmatřicetiletý Josef Mynář z Tišnova na Brněnsku, kterému jen pár dní před zákrokem diagnostikovali rakovinu jater. Bývalý železničář se dodnes těší dobrému zdraví.

„Já když jsem poprvé uslyšel, že mám nádor, což mi řekli v té úrazovce, to byla rána, těžká rána. Ale já jsem v podstatě, když jsem se dozvěděl, že mám ten nádor, se k tomu snažil postavit nějak čelem. Už jsem se vlastně začal smiřovat s tím, že mi není pomoci,“ vrací se Josef Mynář ve vzpomínkách o 35 let zpátky.

Kvůli nádoru v játrech mu lékaři dávali pár týdnů života. Řešením byla jen transplantace. Dlouho ale zoufat nemusel. Dárce pro něj totiž lékaři našli takřka za pár dní.

Čtěte také

„Naštěstí v té době už tým profesora Kořístka byl u konce s výzkumem, takže mě pak předali z úrazovky přesunuli ke svaté Anně. Tuším, že to bylo devatenáctého ledna, jsem byl propuštěný domů a čekal jsem na telefonu,“ vysvětluje.

V roce 1983 se ve svatoanenské nemocnici v Brně jednalo o unikátní zákrok, úplně první v republice. V současnosti jich v tamním Centru kardiovaskulární a transplantační chirurgie udělají ročně asi pět desítek. „Jen málo pacientů ale po transplantaci jater žije tak dlouho," zdůrazňuje primář centra Jiří Ondrášek.

„Je to samozřejmě výjimečný úkaz 35 let po transplantaci jater. Ale jsou takoví pacienti samozřejmě i po Evropě. Člověk játra od dárce toleruje daleko lépe než třeba transplantované srdce nebo transplantované ledviny,“ podotýká.

I proto se mohl Josef Mynář brzy vrátit ke svým koníčkům. Tomu největšímu, myslivosti, se věnuje dodnes.

autor: Hana Floriánová
Spustit audio