Odešel mistr stříbrných kytarových riffů Tom Petty. Umělec plný světla, vzpomněl na něj Bob Dylan

Tom Petty, muzikant tělem i duší, kytarista, zpěvák a skladatel s osobitým rukopisem zemřel po zástavě srdce v Los Angeles ve věku 66 let. Po nejasnostech kolem jeho stavu po srdečním ataku potvrdil zprávu o smrti jeho manažer Tom Dimitrades. Na zprávu okamžitě s lítostí reagovaly hudební osobnosti jako je Juliette Lewisová, Courtney Love Cobainová, Kid Rock, Cyndi Lauperová nebo Bob Dylan.

Petty se narodil v roce 1950 na Foridě a od chvíle, kdy se coby jedenáctiletý kluk osobně setkal při natáčení filmu s příznačným názvem Follow that dream s Elvisem Presleyem, vyhodil z kapsy prak a propadl rokenrolu. O devět let pozdějí založil kapelu Mudcratch. Její zvuk spojoval prvky blues, rythm and blues, boogie a country, v 60. a 70. letech označovaný jako jižanský rock. Po pěti letech se skupina, aniž by zaznamenala výraznější úspěch, rozpadla, ale na jejích troskách vystavěl Petty v roce 1976 skupinu The Heartbreakers, s níž před týdnem uzavřel koncertní turné oslavující čtyřicet let jejího trvání a nyní i svou téměř padesátiletou hudební kariéru navždy.

Jeho stříbřitým zvukem proslavenou dvanáctistrunku Rickenbacker a typický nakřáplý hlas znají posluchači nejen z alb Heartbreakers a tří sólových desek, ale i ze dvou alb a jednoho remastru původně nahodile vzniklé superskupiny Traveling Wilburys.

V roce 1988, při nahrávání B-strany Harrisonova singlu When We Was Fab se shodou okolností (jedné půjčené kytary, půjčeného nahrávacího studia a večeře George Harrisona s Royem Orbisonem) octli ve studiu George Harrison, Bob Dylan, Roy Orbison, Jeff Lynne a Tom Petty a natočili spolu píseň Handle With Care. Nahrávací společnost výsledek tak zaujal, že nakonec vzniklo celé album s názvem Traveling Wilburys Vol.1 a o dva roky později následovalo Vol.3. Seskupení nejprve hned v roce 1988 zasáhla smrt Roy Orbisona. Činnost sestavy, v níž se slavná jména skrývala pod pseudonymy fiktivních pěti bratrů Wilburyových (Wilbury bylo Harrisonovo označení studiového šotka, který působil technické výpadky při natáčení), ukončila v listopadu 2001 smrt George Harrisona.

Písně Toma Pettyho s pevnými kytarovými riffy zněly během několika desítek let na vlnách rockových rádií. Jeho hity jako například Refugee, I won't back down nebo Into the Great Wide Open se umísťovaly na žebříčích hitparád, plnily arény a festivaly. Desek s jeho hudbou se celosvětově prodalo na 80 miliónů. „Byl to skvělý přítel, umělec plný světla a nikdy na něj nezapomenu", řekl Bob Dylan v okamžité reakci a zprávu o Pettyho smrti.

„Jsem šokován a zarmoucen zprávou o Tomově úmrtí, je tak obrovskou součástí našich hudebních dějin, nikdy tu nebude nikdo další jako on," uvedl v prohlášení slavný bluesový a rockový kytarista a zpěvák Eric Clapton.

Mezi prvními, kteří vzdali hold Pettymu přímo na pódiu, byla kapela Coldplay, která na koncertě v americkém Portlandu společně s bývalým kytaristou skupiny R.E.M. Peterem Buckem zahrála ve své interpretaci Pettyho hit Freefalling. Tomu předcházela minuta ticha.

Tom Petty

„Je tak těžké najít někoho, kdo se v branži těší tak všeobecné úctě. Žil rock'n'rollem a hudbu měl v krvi. Tento muž dal svým fanouškům a světu hojnost skvělých písní a to je něco, co bychom měli oslavovat," napsal na Twitteru rocker Alice Cooper.

„Nemohl jsi nám zanechat více snů. Děkuji. RIP," tweetoval americký písničkář Ryan Adams. Také jeho kanadský jmenovec Bryan Adams děkoval Pettymu "za všechnu tu skvělou rockovou hudbu".

„Toto je nesnesitelné. Vegas a teď odešel velký hudební hrdina. Přinesl jsi nám tolik radosti, Tome Petty," napsala písničkářka Sheryl Crowová, když připomněla i nedělní střelbu do účastníků koncertu country hudby v Las Vegas.

„Tom Petty odešel. To je prostě tak zlé. Jak špatný byl tento den, v tak mnoha ohledech," poukázal na pondělní záplavu špatných zpráv také spisovatel Stephen King.

„Tom byl opravdový purista rock'n'rollu, jak ve své hudbě, tak svým vzpurným duchem. V Heartbreakers přinesly jeho nakažlivé riffy, rebelská osobnost a nápadité písničkářství do rockových tradic novou naléhavost a poháněly nyní už legendární kariéru a jednu z nejnezapomenutelnějších hudeb posledních čtyř dekád," shrnul Pettyho přínos prezident americké hudební akademie Neil Portnow.

autor: Radiožurnál | zdroj: ČTK
Spustit audio