Odstupujeme, prohlásil Miroslav Štěpán. Funkcionáři KSČ mu tleskali

25. listopad 2014

Miroslav Štěpán se stal symbolem násilnického způsobu vlády KSČ před listopadem 1989. Šéf pražských komunistů a také náčelník Lidových milicí prosazoval v hlavním městě ostrý kurz proti politické opozici a rozhodoval o potlačování občanských demonstrací v letech 1988 až 1989. Občanské fórum už v prvním prohlášení požadovalo jeho odchod z funkce.

Štěpán odstoupil 25. listopadu 1989. Oznámil to na shromáždění pražských funkcionářů KSČ v Kongresovém centru (dříve Palác kultury).

Jednání stranických funkcionářů provázela bouřlivá atmosféra. Sjezdový sál v centru Prahy nestačil a ti, kdo se nevešli do křesel, poslouchali vystoupení v dalších prostorách budovy. Téměř každý tu chtěl vystoupit s názorem na současnou situaci. Komunisté nechtěli pozice KSČ vzdát, ale většinou už přiznávali, že vedení strany selhalo.

Čtěte také

„Musíme uznat, že první bitvu, která se odehrála, jsme prohráli. Stalo se tak proto, že vedení strany zklamalo, podcenilo situaci. Naše politika je obranná, v žádném případě není ofenzivní. Stále něco hasíme,“ uvedl jeden z nich.

Mluvilo se tu také o zasedání ÚV KSČ, které skončilo až nad ránem. Odstoupilo na něm vedení strany, včetně generálního tajemníka Miloše Jakeše. Na jeho místo byl zvolen Karel Urbánek.

Podle mnoha diskutujících byla obměna jen polovičatá, jak řekl například soudruh Havelka: „Ti soudruzi, kteří se podíleli na takzvané normalizaci, by měli sebekriticky přiznat, že nemají v tomto vrcholném orgánu strany co dělat, protože nemají důvěru stranické veřejnosti.“

Po jeho slovech následoval potlesk. Další straničtí funkcionáři navíc otevřeně vyzývali k odstoupení Miroslava Štěpána, vedoucího tajemníka městského výboru KSČ v Praze.

Sám Miroslav Štěpán se v závěru diskuze přihlásil o slovo. „Před tímto setkáním se sešlo předsednictvo městského výboru strany. Dohodli jsme se, že dnes všichni, celé předsednictvo, celý sekretariát a na prvním místě vedoucí tajemník, odevzdáme své funkce,“ uvedl před stranickými funkcionáři KSČ v Praze.

autor: vob
Spustit audio