Odstupuji, prohlásil v přímém přenosu Ladislav Adamec. Myslel už na prezidentské křeslo?

6. prosince 1989 ohlásil demisi předseda komunistické vlády Ladislav Adamec. Byl jediným vrcholným politikem předlistopadového komunistického vedení státu, který přistoupil na rozhovory s opozicí. Jeho rekonstruovanou vládu však lidé vypískali. Projevem v rozhlase a televizi si ovšem zas získal přízeň veřejnosti. Potřeboval ji. Oznámil sice odchod z vlády, ale už myslel na prezidentské křeslo.

Rozhlasové posluchače a televizní diváky se premiér Ladislav Adamec snažil přesvědčit o tom, že mu jde o blaho národa a jeho budoucnost. Řekl, že je pro co nejrychlejší uspořádání demokratických voleb a přijetí nových zákonů, které se týkají občanských práv.

Postěžoval si však na to, že ho opozice tlačí k rychlým rozhodnutím. „Nemohu souhlasit s jednáním v časové tísni, být neustále pod tlakem uspěchaných termínů, stávek, demonstrací. Především proto, že jsem občanům slíbil zabránit hospodářskému rozvratu. To chci splnit. Veřejně však musím říci, že k tomu nemám potřebné podmínky,“ prohlásil.

Ladislav Adamec také řekl, že neustálé předkládání nových požadavků může místo stability vést k bezvládí a anarchii. „Pokud vláda nemá základní podmínky, nemohu nést zodpovědnost za další vývoj situace. V takovém případě mám jediné čestné východisko – požádat prezidenta o uvolnění z funkce předsedy federální vlády,“ zdůraznil.

To bylo překvapivé. Občanské fórum očekávalo, že Ladislav Adamec předloží návrh na zásadnější rekonstrukci federální vlády, ve které měli převahu komunisté, a to v poměru 15:5.

autor: jas
Spustit audio