Oficiální změna pohlaví pro transgender lidi? Bez sterilizace to podle českých zákonů nejde

31. březen 2017

V Česku přibývá počet lidí, kteří žádají o úřední změnu pohlaví. Někteří transgender lidé mají ale v občanském průkazu uvedené stále pohlaví, se kterým se narodili, přestože už vypadají a především se cítí opačně.

Česká legislativa umožňuje si pohlaví změnit i úředně. Vyžaduje ale sterilizaci, která je pro některé transgenderové osoby nepřijatelná.

„Příliš všímavý úředník si zaregistruje, že identifikační údaje nebo pohlaví nekoresponduje s tím jak člověk vypadá. Říkají vám pak, že pas není váš,“ popisuje 35letý muž.

Podmínka je podle Viktora Heumanna ze združení trans*parent navíc a zcela v rozporu s právy na zdraví a reprodukci. Při Výboru pro sexuální menšiny vznikla na Úřadu vlády pracovní skupina, která se mimo jiné zabývá právě i možným zrušením této podmínky.


Na 31. březen připadá Mezinárodní transgender visibility day. Ten se slaví od roku 2009 a usiluje o zvyšování povědomí o problematice trans* osob po celém světě.

„Je potřeba komunikovat, jaké jsou možnosti, postupy a jaké právní předpisy by bylo potřeba změnit,“ vysvětluje náměstkyně ministra pro lidská práva Martina Štěpánková.

Problematiku řešilo v minulosti například i Švédsko. To se nyní snaží odškodnit transgenderové osoby, které musely kvůli změně pohlaví povinně podstoupit sterilizaci.

Právní předpis, který sterilizaci požadoval, platil ve Švédsku do roku 2013. "Sterilizace jako podmínka změny pohlaví byl postup, od kterého se dnešní společnost sama distancovala," uvedl v prohlášení švédský ministr zdravotnictví Gabriel Wikström.

autoři: tch , jaw | zdroj: ČTK
Spustit audio