Ohlédnutí za Hovory z Lán: „Schwarzenberg jako maskot“, negativní deviace i vulgarismy v přímém přenosu

6. leden 2015
Hovory z Lán

V listopadu 2014 odvysílal Radiožurnál poslední díl obnovených Hovorů z Lán s prezidentem Milošem Zemanem. Hlava státu k občanům na vlnách veřejnoprávního rozhlasu promluvila celkem sedmkrát. Připomeňte si jednotlivé díly Hovorů z Lán s Milošem Zemanem!

První hodinový rozhovor s Milošem Zemanem Radiožurnál odvysílal 23. června 2013. „Nápad navázat na tradici hovorů s hlavou státu se zrodil už před koncem přímé prezidentské volby,“ vysvětloval tehdy šéfredaktor Radiožurnálu Jan Pokorný, proč se ve vysílání Českého rozhlasu po více než 13 letech znovu objevil formát, v němž se prezident vyjadřuje k celospolečensky zásadním otázkám.

„Zeman, Schwarzenberg, nebo někdo úplně jiný – nezáleželo nám na tom, kdo ve volbách zvítězí. Silný mandát, který přímo zvolený prezident má, pro nás je dostatečným důvodem Hovory z Lán obnovit,“ dodal.

Podpora zahraničních misí i konflikty ve vládní koalici

Úvodní díly Hovorů z Lán se nesly především ve znamení předčasných voleb, které se konaly v říjnu. Kromě konce Nečasovy vlády prezident mluvil i o své nadstranickosti, takzvaných „ostrůvcích negativní deviace“ nebo třeba o Karlu Schwarzenbergovi. Na konto svého někdejšího protikandidáta v prezidentských volbách v srpnu prohlásil, že „s maskoty se neválčí“.


Miloš Zeman na Radiožurnálu mluvil i o dění na Ukrajině a řekl, že uvažuje o vyznamenání pro ruskou disidentku Natálii Gorbaněvskou in memoriam. Dalším z řady témat Hovorů z Lán bylo i zvolení nové ombudsmanky Anny Šabatové, postoj státu ke společnosti OKD nebo to, že se podle prezidenta EU více zabývá oblostí jablek než společnou politikou.
Všechny odvysílané Hovory z Lán si kdykoliv poslechněte v našem audioarchivu!

Po sněmovních volbách na konci roku 2013 mluvil Miloš Zeman i do sestavování nové vlády. Ministři by podle něj měli disponovat především odborným zázemím. „Když dostanu návrh premiéra, aby Martin Stropnický dělal ministra kultury, budu respektovat, že má za sebou toto profesní zázemí,“ uvedl.

Na počátku roku 2014 pak Miloš Zeman vysvětlil, čím ho nakonec Martin Stropnický přesvědčil o tom, že bude dobrým ministrem obrany. „Ve vládním programovém prohlášení se mi líbí podpora zahraničních misí,“ prohlásil.

V průběhu roku vyvstala nová témata, mezi jinými například první konflikty v rámci vládní koalice, konkrétně mezi premiérem Bohuslavem Sobotkou a ministrem financí Andrejem Babišem. „Jde o první a nikoliv poslední konflikt ve vládní koalici,“ předpovídal tehdy Miloš Zeman.

Vulgarismy v přímém přenosu

Zřejmě největší ohlas veřejnosti vzbudily poslední Hovory z Lán, které Radiožurnál odvysílal 2. listopadu 2014. Kromě toho, že v nich Miloš Zeman vysvětloval svou cestu z Číny letadlem pronajatým společností PPF a skupinou J&T, mluvil i o ruské punkové skupině Pussy Riot. Moderátorovi Janu Pokornému při tom položil otázku: „Víte, co je to v angličtině pussy, pane redaktore?“ Na tu si prezident, za použití českého vulgarismu, sám hned odpověděl.

Čtěte také

Jeho vyjádření o služebním zákoně nebo ruské protestní skupině Pussy Riot vyvolalo reakce napříč celou společností. Brzy se Miloš Zeman dočkal i prvních veřejných protestů. Tradiční oslavy sametové revoluce se tentokrát v Praze změnily v demonstraci proti prezidentovi Miloši Zemanovi.

V listopadu 2014 se obnovené Hovory z Lán vysílaly naposledy. Poté, co Rada ČRo označila vulgarity v Hovorech z Lán za neslučitelné s etickým kodexem, nabídl Český rozhlas prezidentovi možnost další díly předtáčet. To Miloš Zeman odmítl, Hovory z Lán tak na Radiožurnálu ke konci roku 2014 skončily.

autor: als
Spustit audio