Oktoberfest vypukne za 92 dní. Za pivo si návštěvníci opět připlatí

Šest milionů litrů piva – takovou hranici chtějí letos překonat organizátoři největší slavnosti piva, mnichovského Oktoberfestu, který začne přesně za 92 dní. Jenže i letos půjdou ceny chmelového moku nahoru. Pokud se na Oktoberfest chystáte, budete si muset připlatit.

A to o 30 eurocentů víc než loni, tedy 10 euro a 40 centů, v přepočtu tedy 282 korun. Zatímco v roce 1971 platili pivaři na festivalu za tuplák 2,5 marky, v přepočtu tedy 34 korun, před deseti lety už to byl zhruba pětinásobek. Hranici 10 eur poprvé překročil máz festivalového piva předloni, tedy v roce 2014.

Do výdajů na festival ale musíme započítat i cestu. Většina cestovních kanceláří nabízí balíčky na dva dny s jednou nocí. Za ty Češi zaplatí okolo 3 tisíc. Jen cestu tam a zpátky s cestovními kancelářemi najdou lidé na internetu ale i do tisícikoruny.

Na slavnostech je důležitý i kroj. Pokud se budou chtít Češi na oslavy piva připravit se vším všudy, na kolik je typické německé oblečení vyjde? Pokud se podíváme na stránky festivalu Oktoberfest, kde je nabídka oblečení, tak za dětský kroj zaplatí rodiče okolo 50 eur, v přepočtu tedy asi 1350 korun.

Ty dámské vyjdou většinou do 100 euro, tedy do 2 700 korun. Pro pány jsou typické kožené kalhoty, a tady si lidé za takzvané lederhosen připlatí. Jejich cena se většinou pohybuje okolo 200 eur, tedy necelých 5,5 tisíce korun.

autoři: lvb , bkl
Spustit audio