Oprava, nebo nákup nové elektroniky? Hledali jsme odpověď

15. leden 2014
Šetřete s námi

Cena drobné elektroniky často klesá tak rychle, že se ji ani nevyplatí opravovat. Například výměna rozbité dotykové plochy značkového telefonu může vyjít na čtyři až sedm tisíc. Za takovou cenu si můžete koupit nový. Podle čeho se rozhodnout? Kdy má smysl starší věc opravovat?

„Myslím, že v současné době se rozbité věci nevyplatí opravovat. Oprava vyjde dráž než nákup nového zboží,“ tvrdí Markéta a odborníci jí přitakávají. Opravy se nevyplatí u zboží, které rychle stárne a jeho cena na trhu se znatelně snižuje.

Typickým příkladem je drobná elektronika. Ta je podle Dalibora Chvátala, šéfredaktora odborného serveru Měšec.cz, dokonce vyráběná tak, aby rychle stárla. S opravami se nepočítá.

Čtěte také

Souhlasí s ním David Slížek, šéfredaktor serveru Lupa.cz. „Když se vám telefon pokazí ještě v záruční lhůtě, což bývají dva roky, měli byste dojít k novému telefonu nebo opravě prostřednictvím záruky,“ popisuje. „Pokud se vám rozbije po dvou letech, vyplatí se pořídit nový přístroj,“ domnívá se.

Opravdu se oprava nevyplatí?

Pokud však nechcete podléhat tlaku prodejců a netoužíte po inovacích, které jsou často jen kosmetickými úpravami, zvažte opravu.

„Podobnou situaci jsem řešil u přehrávačů MP3. Zašel jsem do obchodu a ptal se, jestli má oprava cenu. Ve chvíli, kdy oprava stojí částku, která se blíží téměř pořizovací hodnotě nového přístroje, je zbytečná,“ domnívá se Mirek.

Čtěte také

A jeho přístup schvalují i odborníci. Obecně se dá říct, že pokud cena opravy drobné elektroniky nebo spotřebiče překročí třetinu jeho aktuální ceny na trhu, nevyplatí se. U větších spotřebičů často sami výrobci garantují životnost. Asi po dvou třetinách této doby se investice do přístroje pravděpodobně nevyplatí.

K orientaci také pomůže vývoj ceny výrobku. Pokud během roku klesne výrazně více než třikrát, je jasné, že nemá cenu platit opravy. Navíc prodejce zřejmě brzy uvede na trh novou generaci výrobku.

autor: zvl
Spustit audio