Opravdu už papírovým knihám odzvonilo? Mají své výhody – čtěte jaké!

13. říjen 2016
Encyklopedie Radiožurnálu

Žijeme sice v době tabletů a elektronických čteček, přesto ale většina z nás stále nedá dopustit na klasické tištěné knihy. Proč?

Jedním z důvodů může být i fakt, že čtení z displeje se zdá být v porovnání s četbou z papíru pomalejší, a to až o 20 až 30 %. Uvádí to alespoň několik experimentálních výzkumů z 80. let.

Čtení z poblikávající televizní obrazovky ale nelze zcela porovnávat s moderními technologiemi. Takzvaný e-paper, který nabízejí současné čtečky, imituje klasický bílý papír tak dokonale, že podle nejnovějších výzkumů čtenáři začtení do své oblíbené e-knihy obracejí stránky prakticky stejně rychle jako milovníci tištěných knížek.


Myšlenka elektronických knih se objevila v roce 1971, kdy Michael S. Hart založil Projekt Gutenberg. Nejprve se elektronické knihy zaměřovaly pouze na obory související s počítači, například různé příručky pro hardware.

Jeden rozdíl tady ale přece jen je: čtenáři se na papírový text prokazatelně více soustředí a více si z něj i pamatují. Odborníci tuto skutečnost připisují nemateriální povaze elektronického textu.

Čteme-li do hloubky, napomáhá nám, utvoříme-li si představu o komplexitě textu, tedy kde začíná a končí. To je mnohem snazší, máme-li knihu v ruce ve fyzické podobě.

autor: ČRo
Spustit audio