Oslava 71. výročí konce druhé světové války v Rusku není projevem historického zapomínání, myslí si komentátor Libor Dvořák

10. květen 2016

Rusko oslavilo 71. výročí konce druhé světové války. Ale, jak si všímá ruské vysílání BBC, během oslav nezazněla zmínka o roli západních spojenců.

Podle komentátora Českého rozhlasu Libora Dvořáka nejde o nijak překvapivou skutečnost – je to výsledek nepříliš dobrých vztahů mezi Ruskem a západními státy. „Celkově se oslav v Rusku zúčastnilo 16 milionů lidí, což činí přes 10 % obyvatelstva,“ připomíná číslo, které ho překvapilo.

O západní pomoci během války se ví v Rusku podle jeho mínění vše. „Věci se uváděly na pravou míru. V době perestrojky a v 90. letech se vysvětlovalo, v čem spočívala pomoc, jak byla důležitá a nakolik Sovětskému svazu pomohla zvítězit,“ popisuje Libor Dvořák.

„To, čeho jsme byli svědky, není projev historického zapomínání, ale spíš propagandy,“ domnívá se.

Rozsah pomoci byl podle jeho slov obrovitý. „Jenom do roku 1944 dostali Sověti například 300 tisíc automobilů jen ze Spojených států a další tisíce z Velké Británie, 7 tisíc letadel,“ uvádí a současně připomíná některé komplikované okamžiky minulosti: „Sovětský svaz volal po otevření druhé fronty od června 1941. Stalin si představoval, že Churchill přispěchá na pomoc hned. Ale vzpomeňme si na bitvu o Británii, kdy Britové bojovali bez pomoci. Nebylo to tedy tak jednoduché.“

autoři: jch , ldo
Spustit audio