Osm tisíc kilometrů Afrikou. Po stopách Emila Holuba se vydal cestovatel na motorce

20. červenec 2017

Osm tisíc kilometrů na motorce. V patách měl divoké lvy a slony a neušel ani loupežnému přepadení. Právě tohle zažíval cestovatel Vojtěch Hlásný, který se vydal po stopách českého vědce Emila Holuba. Cestou přes jižní Afriku, Zambezi a Botswanu neměl Hlásný zrovna na růžích ustláno.

Vysoký a hubený mladý muž s delšími černými vlasy nedá na svoji motorku dopustit, svezla ho od Kapského města na jihu Afriky přes diamantová pole až na sever a zase zpátky do Johannesburgu. Šest týdnů dobrodružství, ale taky problémů.

„V Jihoafrické republice mě přepadli, tam je bezpečnostní situace komplikovaná. V Botswaně je zase velké množství divokých zvířat,“ popisuje Hlásný.


Díla Emila Holuba si cenil i samotný Charles Darwin. Rodák z Holic podle historiků neúnavně pracoval až do svých posledních chvil, pochován je na vídeňském centrálním hřbitově

Hlásného poháněla možná stejná touha, s jakou Afriku poznával Emil Holub. Ten na černý kontinent podnikl v druhé polovině 19. století dvě velké výpravy. Na první strávil celkem sedm let života a jako první člověk na světě zakresil do mapy Viktoriiny vodopády.

„Dobře věděl o jejich existenci, kdy je objevil cestovatel David Livingstone. Holub si oblast kolem Viktoriiných vodopádů velmi zamiloval. Bohužel tam byl dvakrát a v obou případech velmi těžce onemocněl malárií.“

Zatímco Holub s tropickou přilbou na hlavě většinou cestoval po svých nebo s pomocí volského potahu, Hlásného čezeta jela rychle. „Zajel jsem do míst, kde dodnes žijí Mašukulumbové, kteří Holubovi zhatili druhou velkou cestu,“ dodává Vojtěch Hlásný.

Emil Holub s manželkou a dalšími průvodci při postupu bažinami
autor: wol
Spustit audio