Ostrava plánuje rekonstrukci bývalých jatek. Na místě má vzniknout galerie a kulturní centrum

Ostrava připravuje rekonstrukci historické budovy bývalých jatek. Pak by se z nich mělo stát kulturní centrum a sídlo galerie současného umění. Významnou památku město v devadesátých letech prodalo spolu s okolními pozemky Hobbymarketu. Obchodní řetězec ji ale nechal chátrat. Po letech jednání koupila radnice budovu zpátky. Zaplatila za ni 80 milionů.

Antikvářka a zakladatelka spolku Za krásnou Ostravu Ilona Rozehnalová roky bojovala za záchranu ohrožené památky a nedávno se mohla podívat dovnitř. „Občas jsme přelezli přes plot, dělali jsme průzkumy, zda to je rozbité, nebo není, a když bylo něco poškozené, tak jsme hned volali na úřad,“ říká.

Objekt je spjatý s rozvojem těžkého průmyslu a nárůstem obyvatel v druhé polovině 19. století. Do Ostravy se valili horníci, kteří také museli jíst. „Bylo potřeba vybudovat potravinářský průmysl. A budova jatek z přelomu 19. století a 20. století, a potom dostavby z 30. let jsou symbolem růstu Ostravy. A nejednalo se jen o ten těžký průmysl,“ říká ředitel památkového ústavu v Ostravě Michal Zezula.

Areál začal chátrat v 60. letech minulého století. Masný průmysl se totiž přestěhoval do nového masokombinátu v Martinově. Dochovala se jen část objektů s dominantní chladírenskou věží z červených cihel. Památkáři připravují stavebně historický průzkum a vedení města rekonstrukci.

„Chceme oslovit alespoň dvě architektonické kanceláře, které mají zkušenost s projekty podobného typu,“ říká primátor Tomáš Macura z hnutí ANO. S architektonickou soutěží město nepočítá. „Důvod je jeden jediný – čas. Vím, že se to všem nelíbí, ale bereme za to politickou zodpovědnost,“ dodává.

Spolek za krásnou Ostravu odmítá připustit, že by se ikonická památka města měla opravit bez soutěže. „K tomu není racionální argument,“ říká Ilona Rozehnalová. Definitivně jasně by mělo být v příštích týdnech.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio