Osud chrámu svatého Izáka je na vážkách. Známá památka se možná vrátí církvi

Jedna z nejvýznamnějších památek ruského Petrohradu se možná vrátí církvi. Naznačil to prezident Vladimir Putin. Chrám svatého Izáka Dalmatského je ale na seznamu UNESCO, spravuje ho stát a bývalo v něm muzeum ateismu.

„K dnešnímu dni jsme žádnou žádost o předání chrámu ruské pravoslavné církvi nedostali. Chrám zůstává státním muzeem-památníkem a všechny spekulace o jeho předání jsou zatím jen předpoklady. Náš nový ředitel byl nedávno v Moskvě. Jednal v kanceláři prezidenta a setkal s nejsvětějším patriarchou Kirillem. Musíme najít určitý kompromis,“ říká zástupce ředitele muzea Ilja Děmidov.

Církev rozšíří svou přítomnost v chrámu. „Plánujeme v den, kdy bylo muzeum pro veřejnost uzavřeno z důvodů technické údržby, tedy ve středu, že církev bude v chrámu sloužit další dvě mše, ranní a večerní, takže chrámu budou dvě bohoslužby každý den. Minulý rok jich bylo 640,“ dodává.

Čtěte také

Prezident Vladimír Putin při nedávné Přímé lince s ruskými občany prohlásil, že svatý Izák byl postaven jako chrám a ne jako muzeum. Mnozí z toho vyvodili, že stát by měl katedrálu předat církvi, ačkoli jí nikdy nepatřila.

„Prezident to neřekl jednoznačně a každý si jeho slova vyložil po svém. Ano, svatý Izák se stavěl jako chrám, ale stal se muzeem a na základě těchto dokumentů ho zatím církvi jako památku UNESCO předat nelze. Kreml se také nestavěl jako palác, nýbrž jako obranná stavba, ale dnes už ho tak nevnímáme. Smolný palác vybudovali jako ústav šlechtičen a dnes je sídlem petrohradské vlády. Mariánský palác patřil dynastii Romanovců a nikoli poslancům zákonodárného sboru, kteří v něm dnes zasedají,“ upozorňuje.

Interiér chrámu sv. Izáka v Petrohradu

Mnohé památky dnes, podobně jako chrám svatého Izáka, slouží úplně jinému účelu, než za jakým byly postaveny, z legendárního obrovského děla Car Puška se dnes nestřílí a z carských porcelánových servisů v Ermitáži nikdo nejí.

autor: mdo
Spustit audio