Pan Tau se vrací. Po čtyřiceti letech vznikne v Německu dvaapadesát nových dílů seriálu i film

16. květen 2017

Když někdo vejde do místnosti, měl by smeknout klobouk. Kdo to nedělal a rozhodně mu to nikdo neměl za zlé, byl pan Tau. A smekat svou buřinku asi nebude ani v nových dílech, které se chystá natočit německá společnost Caligari. Právě v Německu byl seriál před čtyřiceti roky snad ještě populárnější než v Čechách a už tehdy vznikal v koprodukci, k níž se i nyní hlásí Česká televize.

Kdo přijede autobusem, do Třeště na Jihlavsku, nemůže si u autobusového nádraží nevšimnout sochy pana Tau. Jeho představitel Otto Šimánek totiž pocházel z Třeště.

Pokračování seriálu už se bez něj bude muset obejít, zemřel v roce 1992 a kdo ho nahradí se zatím neví. Původní seriál režiséra Jindřicha Poláka a scenáristy Oty Hofmana vznikal v letech 1972 až 1978 a měl celkem třiatřicet dílů. Pokračovaní má mít dokonce dvaapadesát epizod. První díl měl premiéru 23. prosince 1976. Vysílal se i v řadě jiných zemí. Příběhy usměvavého gentlemana s buřinkou, který se umí měnit v malého panáčka, nebo v dospělého muže, vyšly i knižně a byly zpracovány do tří filmů - Poplach v oblacích, Od zítřka nečaruji a Pan Tau.

Nové díly seriálu budou vznikat v Německu, koproducentem se má ale stát i Česká televize, napsal deník Hospodářských novinách. Počítá se s tím, že by vznikl i celovečerní film, který půjde do kin ještě před startem seriálu. Premiéra je plánována v Německu na rok 2020. „Jednání probíhají a do léta by mělo být víceméně jasno," potvrdil serveru Aktuálně.cz ředitel vývoje pořadů České televize Jan Maxa.

Zavzpomínat na Pana Tau si zájemci můžou už nyní nejen před obrazovkou, ale také v pražské zoo, kde dodnes žije slonice Shanti. Než se v říjnu 1977 stala majetkem zahrady, bylo jejím vlastníkem Filmové studio Barrandov. Filmaři slona koupili v Německu kvůli natáčení filmu Pan Tau v oblacích, v němž si Shanti zahrála roli neposedného slůněte Bimba.

Slonice Shanti při cvičení
autoři: jch , mkk , jaw | zdroj: ČTK
Spustit audio