„Pane Havel, pozor,“ varoval Ladislav Adamec. 26. listopadu 89 se poprvé sešel s Václavem Havlem

26. listopad 2014

26. listopadu 1989 si Václav Havel a komunistický premiér Ladislav Adamec podali v Obecním domě v Praze ruce. Jejich setkání patří k přelomovým událostem sametové revoluce. Atmosféra byla chvílemi až slavnostní, ale také velmi napjatá. Navíc se sešli před chystanou manifestací na Letné a generální stávkou.

„Tak my se spolu ještě neznáme. Já jsem Havel,“ představoval se Václav Havel. „Já jsem Adamec. Těší mě,“ dostalo se mu odpovědi od Ladislava Adamce.

Schůzka v Obecním domě začala neformálně, s úsměvy a v přátelském duchu, který panoval ve stísněném prostoru salónku před mnoha televizními kamerami a fotoaparáty. Václav Havel pozval předsedu vlády na odpolední manifestaci Občanského fóra, která se konala na Letenské pláni.

„Mohu na to odpovědět hned? Abychom zasypávali jednu škarpu za druhou, jak se říká. Jsem ochoten na Letné vystoupit,“ slíbil Ladislav Adamec. „Ale s jednou prosbou. A to, že také vy mi pomůžete udělat všechno pro to, abychom národ uklidnili, aby dopady stávky byly co nejmenší,“ zdůraznil Ladislav Adamec. „Ani my nemáme zájem ochromit národní hospodářství,“ odpověděl Václav Havel.

Není možné vyřešit všechny požadavky Občanského fóra najednou

„Pane Havel, pozor. Kdyby se nám rozsypala doprava nebo energetická situace, to už by nikdo v této zemi nedal dohromady. To je třeba, abychom si uvědomili,“ zdůraznil ještě Ladislav Adamec.

Václav Havel v listopadu 1989

Václav Havel na setkání předložil hlavní požadavky opozice. Požadoval propuštění politických vězňů, ustavení komise na vyšetření zásahu proti studentům na Národní třídě a odstoupení zkompromitovaných politiků komunistického režimu z funkcí.

„Do konce roku rezignuje Gustáv Husák na funkci prezidenta, u pana Štěpána se domníváme, že při situaci, která je v hlavním městě, že by bylo velmi ku prospěchu pokoje v této zemi, aby odstoupil hned ze všech funkcí,“ uvedl Václav Havel. Premiér slíbil, že požadavky Občanského fóra splní, případně je předá dalším politickým úřadům. Zdůraznil však, že není možné je vyřešit všechny najednou. Obě strany se také dohodly, že příští schůzka bude za dva dny, po generální stávce.

Archivní materiály v reportáži pocházejí ze soukromého archivu pana Vladimíra Hanzela.

autor: vob
Spustit audio