Paní Olga je bývalou zdravotnicí a těší se na každou návštěvu. Potřebuje rozesmát

První osamělí senioři se už mohou těšit na návštěvu dobrovolníků, tedy Vnoučat na přání. Na projekt už reagují desítky lidí z celé země a registrují se na stránkách. Pro klienty domovů je totiž velmi cenné, když si mohou s někým popovídat, vyjít si na procházku nebo jim dobrovolník čte z jejich oblíbené knihy.

Společnost dobrovolníků by zpestřila pobyt i paní Olze, která žije v Domově Alzheimer v karvinském Darkově. Jakákoliv návštěva jí udělá radost.

Nejdříve pracovala v laboratoři, pak byla zdravotní sestrou. „Byla jsem mezi lidmi,“ vzpomíná paní Olga. Natáčení provází výbuchy smíchu, Olga se směje ráda a pražského fotografa si dobírá slezským nářečím. Jenže za pár chvil mi dochází, že smích je obrannou hrází.


Dobrovolníci se mohou registrovat na stránce jeziskovavnoucata.cz. A příběhy seniorů uslyšíte každý den ve vysílání.

Olga ztrácí paměť, jako zdravotnice ví, co ji čeká, maska smíchu padá, když mluví o své nemoci. „Zůstala jsem sama v baráku, hlava mi přestala pracovat. Už to není to, co bylo, jsem prakticky odepsaná,“ přiznává.

Právě proto by Olga dobrovolníky potřebovala, třeba kvůli tomu, aby poznala nové lidi, aby ji někdo vzal na procházky a měl rád humor.

autoři: ada , prh
Spustit audio