Pařížané volají po demolici baziliky Sacré-Coeur. Návrh řešila i radnice

Boření chrámů a kostelů se v naší kultuře zdá jako přežitá, dokonce zavrženíhodná věc. Ve Francii se ale i přesto mluví o demolici proslulé baziliky Nejsvětějšího Srdce Ježíšova francouzsky Sacré-Coeur. Může za to návrh jednoho z Pařížanů, který vybídl ke stržení baziliky.

Návrh vyvolal rozruch, protože s ním souhlasil překvapivý počet obyvatel Paříže. Neznámý Pařížan stržení baziliky navrhl na internetu žertem. Návrh měl ale největší úspěch ze všech skoro dvou a půl tisíc občanských projektů, které se ucházely o finanční podporu Paříže.

V návrhu se píše, že bazilika uráží památku obětí Pařížské komuny. Tedy socialistického revoluční vlády, kterou po krátké době původní vláda sesadila s pomocí pruské armády. Při následných popravách a honu na členy Komuny takzvané Komunardy zemřelo až 30 tisíc lidí. Výstavba baziliky vznikla jako pokání za činy, které se za Pařížské komuny staly.

Radnice se návrhem zabývá, podpořit ho ale ani nemůže. Náměstkyně pařížského starosty Pauline Véronová řekla televizi France Info, že se o projektu ani nebude hlasovat, protože bazilika nepatří městu, ale pařížskému arcibiskupství.

Druhé nejnavštěvovanější památce v zemi tak žádné bezprostřední nebezpečí nehrozí. Autor projektu prohlásil, že chtěl návrhem poukázat na limity přímé demokracie. Místo toho ale rozvířil víc než sto let starý spor, který stále nevyhasl.

autor:
Spustit audio