Partnerské vztahy a rozdílné světy mužů a žen. To jsou hlavní momenty komedie Teorie tygra

Útěk, touha po svobodě a rozdíly mezi muži a ženami. A hlavně Jiří Bartoška a Eliška Balzerová v hlavních rolích. To byly největší magnety, které přitahovaly loni na jaře diváky do českých kin.

Rozdílné světy – mužský a ženský a jejich rozdílné vzájemné vnímaní světa toho druhého. Režisér a scénárista Radek Bajgar při této sondě nechtěl stranit jedněm ani druhým.

„Lidé si často myslí, že když budou žít v páru, tak jsou každý polovina páru. Myslím si, že to jsou pořád dva autonomní, svobodní lidé. Jestli je to muž nebo žena, kdo si myslí, že toho druhého bude usurpovat, to je vedlejší. Proto jsem říkal, že to není genderové,“ říká.

Čtěte také

Stárnoucí veterinář Jan jednoho ztratí trpělivost. Manipulace a minimální respektování ze strany manželky ho přiměje k útěku. Nechá se zavřít do psychiatrické léčebny a utíká i odtamtud. Jiří Bartoška chtěl ve své roli postihnout víc rovin. „Snažil jsem se, aby to byla smutná veselohra,“ vysvětluje.


Komedie o stárnoucím veterináři, který se před manželkou schová do psychiatrické léčebny, dostala od diváků vysoké hodnocení. Na serveru ČSFD to bylo 76%. Podobný názor měli i filmoví a televizní akademici - filmu dali dvě nominace za výkon Jiřího Bartošky a Elišky Balzerové

Natáčelo se kolem Vltavy v okolí Prahy a to si pochvalovala filmová manželka Jiřího Bartošky herečka Eliška Balzerová. „Pořád jsme seděli, koukali do kraje, do meandru řeku a bylo to moc krásné. Po natáčení jsem se tam jela ještě jednou podívat,“ přiznává.

Film Teorie tygra vyhrál 38. ročník Novoměstského hrnce smíchu. Tentýž festival ocenil Radka Bajgara a Mirku Zlatníkovou za scénář, Tatianu Vilhelmovou a Jakuba Koháka pak za herecké výkony ve filmu.

autor: Regina Květoňová
Spustit audio