Pavel Maurer: Zapátrejte po kvalitním medu. Má to smysl

23. březen 2013
Glosa Pavla Maurera

Sklenice medu? To je půl lékárny doma, upozorňuje Pavel Maurer. Zároveň vybízí: pátrání po kvalitním medu rozhodně nevzdávejte. Vyplatí se to.

Můj moravský táta je včelař a můj švagr má na Přerovsku včely a ještě k tomu ovce. Ani jeden z nich není zemědělec. Oba jsou vzdělanci a svým způsobem intelektuálové.

Táta je 80letý doktor filozofie a kandidát věd a švára je inženýr v oblasti laserové optiky, o které občas přednáší v Americe nebo v Izraeli. Jsou to profíci ve svém oboru a zároveň včelaři.

Jenže letos mají málo medu! A to mě štve, protože moje rodina spotřebuje ročně nejméně 30 litrů. Med je zdravý, má v sobě sílu včel a magickou energii tisíce různých pylů, které nám dodávají do těla nesmírně důležité látky.

Oba mí příbuzní jdou na včely samozřejmě vědecky – jinak to ani neumí. Jejich včelky se mají jako v ráji, jejich med je asi nejkvalitnější, co jsem kdy okusil. Když mi náhodou takzvaně zcukernatí, vím od táty, že mám sklenici vložit do vodní lázně a zvolna, ne více než na 45 stupňů zahřát. Jak to přetáhnu, je konec všemu zdravému a silnému v medu, říká táta.

Čtěte také

Skoro žádný tekutý med, co si kupujete v supermarketech, toto pravidlo pochopitelně nerespektuje. Pozor na to! Kromě toho pochází většina medu na našem trhu z Číny, kde se pančují javorovým sirupem a kde čím.

Dnes jsem se zastavil u našeho trojského včelaře pana Bureše, že má rodina je v koncích a jestli mu nezbyly aspoň dvě lahvičky medu. Neměl nic. Špatná sezóna. Už nemá ani on, který každoročně zásobuje celou místní mateřskou školku. Suché léto, málo medu.

Roztoč jménem Varroa destructor! Co si počneme? Koupíme nějaký nesmysl, jehož původ je v nedohlednu? Je potřeba hledat.

Já včera našel na farmářském trhu starší paní, která moc dobře věděla, co prodává. Tak jsem jí rád uvěřil, že slogan na jejím medu „Naše včelky bzučí česky!“ je pravdivou informací a ne žádným reklamním blábolem.

Připomínám, že přísloví říká: Sklenice medu – půl lékárny doma! Je jen potřeba hledat ten pravý.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio