Péče o umírající má novou naději. Zařazení mezi standardní medicínské obory pomůžou granty

Paliativní péči v Česku zřejmě svítá na lepší časy. Před čtrnácti dny ministerstvo zdravotnictví doplnilo do úpravy novely zákona o zdravotních službách pravidla pro poskytování hospicové péče, která s tou paliativní úzce souvisí. Cílem je povýšit péči na standardní úroveň ve zdravotnictví a nastínit koncepční pravidla.

Prvním krokem ministerstva byla samotná definice hospicové péče, toto zakotvení ale ještě neřeší detailně jednotlivé problémy. „Připravuje se norma, která by měla komplexně hospicovou péči vyřešit,“ vysvětluje náměstek ministerstva zdravotnictví Roman Primula s tím, že paliativa jako taková je problém, který s tím velice úzce souvisí.

Základní snahou je podle něj dosáhnout na větší počet nevyléčitelně nemocných lidí. Paliativní péče totiž ještě nebyla koncepčně řešena a nemocnice zastávají různé přístupy.


Praha hostí konferenci o nemocniční paliativní péči, tedy péči o těžce nemocné a umírající pacienty

„Chtěli bychom to povýšit na určitou standardizovanou úroveň, nemůžeme strkat hlavu do písku a myslet si, že stávající medicína vyřeší veškeré problémy, vždy tady bude vysoké procento chorob, které nejsme schopni medicínou zvládnout, a tady právě nastupuje paliativní péče,“ vysvětluje.

Pilotní projekty a granty

Podoba koncepce paliativní péče v Česku, která se řeší více než deset let, je důležitá i podle Ladislava Kabelky z České společnosti paliativní medicíny. Ten vyzdvihuje především nutnost posunout paliativu právě tam, kde nemocní lidé reálně jsou – v nemocnicích, hospicích, domovech pro seniory nebo doma.

„Zdaleka to není jen o posledních týdnech, ale i řadě měsíců v závěru života, které je potřeba podchytit,“ vysvětluje.


Musíme nastavit systém tak, aby byl funkční, abychom vytvořili něco, co bude akceptováno jak odbornými vrstvami, tak pacienty. ROMAN PRIMULA

Roman Primula také dodává, že ministerstvo se aktuálně snaží vypisovat různé projekty a grantové financování, aby se paliativní péče posunula dál. „Objem prostředků, který je nasměrován do této oblasti, je dostatečný,“ říká.

Různé projekty by měly řešit problematiku systémově, pak také existuje celá řada pilotních včetně základního, který je veden Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Ten se týká obecně hospicové péče.

„V minulém roce bylo osm pilotních hospiců, v tomto roce bude podporováno šestnáct,“ uzavírá s tím, že snaha je systém postupně zmapovat a nastavit ho, aby byl funkční.

autoři: vlk , prh
Spustit audio