Pět kilometrů dlouhý lidský řetěz překvapil. Petr Cibulka a další disidenti však zůstali ve vězení

26. listopad 2014

V listopadu 1989 se lidé se scházeli na náměstích nejen v Praze. 26. listopadu 1989 se sešli také v Brně na náměstí Svobody. Studenti tu zorganizovali akci s názvem Za ruce kolem Brna s jediným cílem – spojit lidským řetězem centrum města s vězením v Bohunicích, ve kterém byl už víc než rok uvězněný disident Petr Cibulka.

„Ať žije Cibulka! Ať žije Cibulka!“ skandovali lidé. Na vrata bohunické věznice připevnili lidé desítky svíček a také transparenty, například s heslem: Používejme svá svědomí. Nejčastěji skandované bylo jméno brněnského rodáka Petra Cibulky, který byl uvězněn za vydávání a distribuci literárního a hudebního samizdatu.

Z brněnského náměstí Svobody až ke věznici v Bohunicích je to asi pět kilometrů. A opravdu po celé vzdálenosti stál řetěz lidí, místy až ve čtyřstupu. Byli tu nejen studenti, ale i starší lidé. Přišli i přesto, že bylo jen těsně nad nulou a padal hustý mokrý sníh.

Někdo dokonce přinesl i velký hrnec s čajem a rozléval ho prokřehlým demonstrantům. Zástup lidí před věznicí začal houstnout a lidé zpívali hymnu. Poté se dav rozešel. Lidé chtěli načerpat síly, protože na večer toho dne bylo svoláno další velké shromáždění, kde měl kromě zástupců Občanského fóra a studentů promluvit také primátor města Josef Pernica.

Petr Cibulka i další političtí vězni zatím zůstali ve svých celách.

autor: jel
Spustit audio