Pětašedesát let práce a tisíce stran papíru. Sněmovní stenograf vstupuje do Guinessovy knihy rekordů

25. květen 2017

Už pětašedesát let poslouchá vše, co se ve Sněmovně odehraje. Jiří Novák to má jako stenograf v popisu práce, zaznamenává projevy poslanců i okolní dění v dolní komoře. A za své služby se devadesátiletý muž dočkal ve čtvrtek i ocenění. Jako nedéle sloužící parlamentní stenograf na světě se zapsal do Guinessovy knihy rekordů.

Technický pokrok podle Nováka těsnopis neohrozí. Zvukový ani obrazový záznam z jednání podle něj často nepostihne všechno potřebné, například reakce z poslaneckých lavic nebo jiných míst ve sněmovně.

Protože stenografů bylo vždycky málo, získal Jiří Novák místo ve sněmovně ve dvaapadesátém roce relativně snadno. Náplň práce se podle něj za uplynulá desetiletí moc nezměnila.


Poslancům je hůře rozumět. Kvalita řečnění se značně zhoršuje, lidé nedokážou artikulovat a to je pro těsnopis špatné.stenograf Jiří Novák

Za pětašedesát let se na československé a české politické scéně událo mnoho změn. A nevyhnuly se ani zdejší politické kultuře. Přesto, možná poněkud paradoxně, k tomu nejvýraznějšímu posunu došlo teprve nedávno.

„V posledních pěti letech se myšlenková a ideová diference mění v osobní averzi,” upozorňuje Jiří Novák na to, jak se proměnily české politické debaty.

Stenograf Jiří Novák při přebírání osvědčení o rekordu

K dolní komoře má i rodinnou vazbu. Jeho dědeček František Staněk byl ve 30. letech minulého století předsedou Národního shromáždění ČSR.

autor: lej
Spustit audio