Pijeme pančované, nebo poctivé víno? Falšování bylo běžné už ve starověkém Řecku

10. květen 2015
Glosa Bogdana Trojaka

Falšovaná vína, to byl nešvar i v minulosti, jak připomíná Bogdan Trojak. Tušili jste například, že přidávání dubových hoblin do vín se dřív považovalo za podvod?

Praha pije víno. Většinou jsou to poctivá vína od čestných vinařů. Kromě skutečných vín bývají k dostání bohužel i vína falšovaná. V tom se naše doba neliší od časů minulých. Víno se falšovalo odjakživa a vždy se proti jeho padělání bojovalo.

Je zajímavé, že některé postupy považované v dnešní době za čisté, vnímali naši předkové jako nepřípustné. Je například dost běžné, že vinaři vkládají do nerezových nádob dubové špalky, aby se docílilo dojmu, že víno zrálo v drahých dřevěných sudech. Prý je to moderní americký vynález.

Chyba lávky! Už v roce 1820 kritizuje přidávání dubových hoblin do nevyzrálých, červených vín jistý anglický spisovatel. Piliny pro tento účel tehdy poskytovali stavitelé lodí. Dnes tolerovaná metoda byla kdysi považovaná za falšování vína. Praktika, kterou odsuzovala společnost v každé době, bylo přidávání vody do vína. Ano, ve starověkém Řecku se silná vína ředila vodou běžně, ale dělo se to vždy před zraky pijáků.

Čtěte také

Zvláštní kategorii odjakživa tvořily takzvané druháky. Připomenu, že druhák vzniká tak, že se na vylisované hrozny nalije potřebné množství vody a přidá se cukr. Nápoj, který takto vykvasí, se nesmí prodávat. Poctivý vinař to nikdy nedělá. Na sud s druhákem nakreslí křídou ondřejský kříž připomínající písmeno X a pije ho sám jako lehký a osvěžující alkoholický nápoj.

Druháku se na Moravě říká pikula. Původ tohoto slova, které se mezi vinaři používá běžně, je velmi zajímavý. Když se stavěla na Břeclavsku železnice, budovali ji především Italové. Ti měli samozřejmě žízeň a k těžké práci se nejlépe pil právě druhák. Italové druháku říkají il vino piccolo. A tak vznikla ona moravská pikula.

sud s vínem

Jsem přesvědčen, že naprostá většina vinařů vína nefalšuje. Ti, kteří to dělají, poškozují poctivou většinu a měli by být přísně trestáni. Doufejme, že jim už dlouho pšenka nepokvete, ať celá republika i Praha pije víno.

autor: Bogdan Trojak
Spustit audio