Pipi dohlédne na festival ve Zlíně. Přijede i syn Ingmara Bergmana Daniel

26. květen 2017

Festival ve Zlíně, který v pátek začal, letos ukáže 326 filmů z rekordních dvaašedesáti zemí. Zaměří se na švédskou a švýcarskou kinematografii a připomene sto desáté výročí narození světoznámé spisovatelky Astrid Lindgrenové.

Přehlídka uvede také 18 světových premiér. Patří mezi ně například dokument o Hermíně Týrlové, film Marty Gerlíkové z Valašska Tehdy spolu nebo pohádka Dukátová skála, která se natáčela mimo jiné i na nedalekém hradě Lukov.


Co nemůžeme opomenout je Pipi Dlouhá punčocha, která je i hlavní tváří festivalu.dramaturgyně Jaroslva Hynštová

Na festivalu bude poprvé v Česku uvedeno 199 filmů. „Je těžké sem filmy dostat, festivalů je mnoho a producenti zvažují, na který z nich film dají. My však s nimi jednáme třeba rok dopředu a oni s tím počítají," říká umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmová.

V distribuční předpremiéře bude ve Zlíně uveden francouzský film Z Paříže do Paříže. Je to snímek o dvou chlapcích židovského původu, kteří se snaží dostat z fašistické Francie do úkrytu, aby nebyli odvedeni do koncentračního tábora.

Cenu za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež převezme malíř a kostýmní výtvarník Theodor Pištěk. Hvězdu na chodníku slávy před Velkým kinem organizátoři odhalí Pavlíně Mourkové a Karlu Smyczkovi. Do Zlína přijede například syn režiséra Ingmara Bergmana Daniel a řada českých herců a režisérů, Jiří Menzel, Miroslav Donutil, Martin Dejdar, Lenka Krobotová, Eliška Balzerová či Karel Janák.

„Přijede 91 delegací doprovázejících soutěžní i nesoutěžní snímky," uvedla Pášmová. Do porot usedne například švédská scénáristka a režisérka Catti Edfeldtová, Česko a Slovensko v porotách reprezentují herečky Klára Issová, Vica Kerekes a Petra Nesvačilová, dcera Karla Zemana Ludmila Zemanová, zlínský rodák, režisér Slávek Horák a slovenský režisér Juraj Nvota. "Dětské poroty jsou rovněž mezinárodní, tvoří je celkem 13 představitelů z Norska, Kanady, Španělska, Slovenska, Slovinska, Polska a České republiky," řekla Pášmová.

Pipi Dlouhá punčocha


Pipi, Astrid a Švédsko
Festival promítne filmy s Pipi Dlouhou punčochou, ale také další snímky podle předlohy Astrid Lindgrenové, jako například Ronja, dcera loupežníka i Bratři Lví srdce. Jedna z podsekcí programu představí děti ve filmech klasiků, například snímek Ingmara Bergmana Fanny a Alexandr. Švédská tématika se promítne také do doprovodného programu, návštěvníci budou moci vyzkoušet například švédské hry nebo ochutnat švédské speciality.

Doprovodný program festivalu nabídne divadlo, koncerty, tvůrčí dílny, přednášky, výstavy, interaktivní a benefiční programy. „Program není jednostranně zaměřený, mysleli jsme nejen na děti a mládež, ale i na dospělé návštěvníky. Kromě filmů zde má své místo i sport, aktivní odpočinek, gastronomie, věda či zábava," řekl prezident Zlín Film Festivalu Čestmír Vančura.

Diváky čeká 152 soutěžních filmů. „O ceny bude soutěžit 26 celovečerních, 60 krátkých animovaných a 66 krátkých studentských filmů," upřesňuje Pášmová. Festival potrvá do 3. června. Jde o nejstarší a největší filmovou přehlídku svého druhu na světě.

autoři: pes , jaw | zdroj: ČTK
Spustit audio