Písně George Michaela jsou do poslední noty perfektní, říká Matěj Ruppert

Na pražském Metronome Festivalu zazní kromě Stinga i písně dalšího legendárního zpěváka. Poctu nedávno zesnulému Georgi Michaelovi připravuje česká kapela Monkey Business. Radiožurnál jako hlavní mediální partner festivalu bude samozřejmě u toho. Kapela nás už nyní ale pozvala na zkoušku výjimečného repertoáru a zatímco ladila některé skladby, zpěváci Matěj Ruppert a Tereza Černochová vyprávěli, jak zvládají nesmírně těžké Michaelovy písně. A navíc si můžete poslechnout exkluzivní ukázku, jak může koncert dopadnout.

Jak se připravuje na svůj set na Metronome Festivalu?
Matěj: Máme takové malé soustředění, už druhý den. V první řadě jsme zjistili, že nám zbývá už jen měsíc a kus, ale už je nám jasné, že to určitě bude chtít ještě jedno soustředění. Tentokrát jsme si ujasnili hlavně harmonické věci, například jestli třeba já ty písničky uzpívám, jestli to vůbec nějak dáme dohromady. To se nám ale podařilo.
Tereza: Objevili jsme, že George Michael žije. Jen se převtělil do Matějova hlasu, protože ho zpívá fantasticky. Myslím, že se mají lidi na co těšit.
George se ale trochu smrsknul, jestli se neurazíte, Matěji…
Matěj: Teď nás ale čeká ještě jedna zásadní věc. Zbývající čas do Metronomu budu muset strávit pečlivou přípravou. Protože jedna věc je zapamatovat si text, v tom jsem teď týden byl ponořený opravdu hluboce. Ale přitom jsem si uvědomil, že George Michael byl úžasný, zpěvák. Moje tušení, že byl jeden z pěti nejlepších zpěváků všech dob, se potvrdilo. A tím pádem je strašně složité jeho písničky zpívat, nejen rozsahově, ale hlavně rytmicky, protože je v nich opravdu jedna fráze vedle druhé perfektně připravená a člověk si to nemůže udělat tak nějak po svém. Ty písničky jsou jasně dané a jsou velmi, ale velmi těžké.

Čtěte také

Kolik prostoru dostanou další zpěváci?
Tereza: Vždy, když děláte poctu nějakému chlapovi, jsou ženy trochu v nevýhodě. Ale na to jsem v Monkey Business zvyklá. Myslím ale, že dostanu taky trošku prostoru a moc se na to těším. Když to Matěj zpíval, měla jsem sice černé brýle, ale pod nimi jsme měla zjihlé oko. A kdo další se ještě předvede, to ještě připravujeme. Finální verdikt si necháme až na poslední chvíli.

Takže fanoušci nepřijdou o překvapení?
Tereza: Nejhorší je něco slíbit a pak to nedodržet (smích). Ale překvapení to bude i pro nás, protože i pro kapelu je to nesmírně náročné. George Michael nebyl jen dobrý zpěvák, ale ještě navíc dobrý autor. On ty písničky sám napsal a napsal je špičkově. Kluci si stahovali kila na klávesy a byli jsme překvapení, jak fikaně některé věci udělal.
Matěj: Největší zrada takových písniček – a to nemá jen Goerge Michael, ale třeba i Phil Collins nebo Michael Jackson - je, že vy máte pocit, že to je strašně jednoduché. A pak se v tom začnete pitvat a zjistíte, jak je to neuvěřitelně těžké, do poslední noty perfektně udělané. Nestačí otevřít chřtán a zazpívat. Každá fráze je součástí melodie. Navíc George Michael byl vždycky obklopený těmi nejlepšími muzikanty. A zaplaťpánbůh v Čechách existuje ještě jedna kapela, která je schopná zahrát George Michaela – a to jsou právě Monkey Business (smích).

Tereza Černochová, zpěvačka

Ještě mi prozraďte, proč zkoušíte právě v tomto hostinci? Když jsem sem vešel, dýchla na mě klasická socialistická zábava. Jak jste se sem dostali?
Matěj: Asi dva kilometry odtud bydlí Roman Holý. Pochází odtud. A myslím, že i sem do Volšov jezdil na ty zábavy, v osmdesátých letech za socíku. Takže jste to naprosto trefil. Před chvilkou jsme měli vynikající obídek – kuřátko s brambůrkem a okurkovým salátkem, k tomu malé pivečko. A to bylo opravdu přesně jako za socíku (smích). Ale jinak jsme dost antisocialistická kapela.
Tereza: Máme ještě jeden důležitý důvod. Prostě nechceme zkoušet v nějaké díře, ve zkušebně v podzemí. Pak na všechny padá deprese. Všichni si chtějí dát pivo, otevřít si okno, udělat trošku průvan. Včera jsme zkoušeli šest hodin! A hlavně jsme velká kapela. Klávesisti Roman Holý a Ondra Brousek hrají na hammondy (elektrické varhany, pozn. red.), takže se nemůžeme zavřít do nějaké pidizkušebny.

autor: vok
Spustit audio