Po letech tmy vizuální kontakt! Španělští lékaři voperovali pacientům bionické oko

Španělští lékaři zveřejňují první výsledky ojedinělé operace. Dva pacienti dostali bionické oko a teď se s ním pomalu začínají učit žít.

Bionické oko slouží lidem s chorobou, při které se postupně rozpadá sítnice a tím se zhoršuje zrak až ke slepotě. Bionické oči jsou brýle s malými telekamerami. Ty předávají signál zařízení umístěnému na úrovni sítnice.

Elektrody působí na zbývající nervy sítnice, ty pak vysílají signály do mozku. To znamená, že nevidomí díky bionickému oku rozeznávají siluety. Pro představu můžou vidět obraz asi v rozlišení 500 pixelů, zdravé oko přitom vnímá milion až dva pixelů.

Dva pacienti se po letech tmy učí přijímat první vizuální stimuly. Jde o Guadalupe Iglesiasovou a Carlose Martineze. Druhý jmenovaný je navíc teprve druhým člověkem na světě, který jako hluchoslepý bionické oko dostal.

Po operaci řekl, že je velice šťastný, bude muset cvičit, doma i venku, půjde to pomalu, krok za krokem, ale je to prý moc pozitivní, a také zábavné. Vědci doufají, že v budoucnu vyvinou takové bionické oko, které bude moct rozeznávat třeba i barvy.

autoři: jch , vma , mba
Spustit audio