Po těžkém úrazu ztratila zrak, pak se vrátila do života. Osmadvacetiletá černovláska nyní pracuje jako masérka

19. prosinec 2016

Náhlá ztráta zraku člověku naprosto změní život. Slepota přináší plnou závislost na pomoci jiných lidí. Sebere svobodu pohybu, ukončí pracovní kariéru. Až do neděle budeme v tomto čase sledovat další osudy nevidomé masérky Martiny. A to v nových Příbězích Radiožurnálu. Osmadvacetiletá černovláska se pokouší vypořádat s tvrdou ranou osudu a získat znovu práci i soběstačnost.

„Ze začátku jsem to nechápala, ani jsem nevěděla, že jsem slepá, nepřijala jsem to,“ vzpomíná. Martina je mladá, sportovně založená žena, když jí bylo 25 let, utrpěla vážná poranění, vedle jiných poškození přišla také o zrak. „Ztratíte přístup k informacím, zrak je důležitý smysl. Byl to hrozný šok,“ vysvětluje.

Jakoby slepota uvrhla Martinu do jiného vesmíru – dobré zaměstnání, přátelé, koníčky, vše bylo najednou pryč. „Nebyla jsem ze začátku schopná nic, člověk je úplně mimo, potřebuje pomoci se vším,“ říká.

Čtěte také

Deprese, úzkosti, strach – Martina dlouhé měsíce nemohla najít pevné dno pro odraz k dalšímu životu. Pomáhali psychologové, lékaři a čas. Po dvou letech léčby ostatních poranění a přijetí faktu, že už pravděpodobně neuvidí, se rozhodla vrátit se do života.

„Nejsem člověk, který by něco vzdával, řekla jsem si, že se naučím fungovat, co nejlépe to půjde bez zraku. Vždy, když jsem se něco naučila, tak mi to dodalo odvahu se začít učit něco dalšího,“ vzpomíná.

A jak se čtou zprávy z internetu bez možnosti vidět text? To, co na internetu je, čte odečítací software. Na zvládnutí základní sebeobsluhy navázala Martina nácvikem samostatného pohybu se slepeckou holí, a rozhodla se jít ještě dál – získat dovednosti, které ji umožní získat si navzdory slepotě novou práci.

V pražském rehabilitačním a rekvalifikačním centru Dědina Martina v první půlce tohoto roku úspěšně absolvovala masérské kurzy. Nabyté sebevědomí ji pak pomohlo zvládnout ještě jeden těžký úkol – léčbu a rehabilitaci velkých popálenin, které natrvalo změnily její vzhled.

autor: Ivan Studený
Spustit audio