Počasí o víkendu: chladno a déšť. Místo na koupaliště zajděte do krytého bazénu

19. červen 2015
Počasí – speciál

Slíbili jste dětem na víkend koupání a tobogány? Má pršet a být zima. Existuje ale řešení, a to kryté bazény.

Bude stále chladno stejně jako dnes. V sobotu čekejte 14 až 18 stupňů a oblačnou oblohu, ze které se občas dočkáme i přeháněk. Předpověď na neděli přidává meteorolog Jan Šrámek: „V neděli bude zpočátku polojasno, během odpoledne začne oblačnost opět. Teploty vystoupí na 16 až 20 stupňů.“

Déšť a chladno bude v Česku i začátkem příštího týdne, lepšit by se to mělo až od středy.

Dobrá zpráva. Některé kryté bazény jsou stále v provozu

Na koupání venku to tedy venku moc nebude, ale pokud budete mít chuť si zaplavat, můžete zamířit do některého z krytých bazénů. Ty ovšem nejsou v provozu úplně všude – třeba v Mělníku využívají letošní léto na jeho rekonstrukci. Dnes také začíná odstávka ve Znojmě, tam si pod střechou nezaplavete až do 31. srpna.

Čtěte také

Krytý bazén je otevřený v Táboře, ale jen do konce června. Zaplavat pod střechou si můžete také v Plzni, ve Zlíně, v Opavě a v Chomutově. Tam jsou pod střechou i skluzavky, stejně jako v Hradci Králové.

Kdyby se někdo navzdory počasí rozhodl zajít vykoupat do přírody, tak by si měl dávat pozor. Na některých místech už zlobí sinice.

Nevhodná voda ke koupání je na Orlíku, na rybníku Hnačov na Klatovsku a v Prunéřově na Chomutovsku. Chladné počasí ale sinicím moc nesvědčí, takže by závadných míst zatím nemuselo přibývat.

Podle pověsti byla Korčula založena trójským hrdinou Antenorem

Počasí v zahraničí. Do Chorvatska už se vrací léto

Nebude horko, takže milovníci hor můžou vyrazit na túry, ale pláštěnky určitě s sebou, a to do Vysokých Tater, kde bude kolem deseti stupňů. „Počasí se tu ovšem mění každou chvíli,“ upozorňuje Miroslava z infocentra ve Štrbském Plesu. Přeháňky vás čekají i v Alpách. Ale objeví se i sluníčko.

Třeba v Garmisch-Parten Kirchen bude od 11 do 13 dnes, zitra kolem 15 stejně jako v neděli. Tepleji než v Česku nebo na Slovensku bude v oblíbeném Chorvatsku. I když i tam občas sprchne, upozorňuje meteorolog Jan Šrámek.

„Během soboty bude kolem 22 stupňů, ovšem místy s přeháňkami a bouřkami. V neděli a pondělí už by mělo být polojasno a teploty kolem 25 stupňů. Moře je vyhřáté na 22 až 24 stupňů.“

Třeba ve skotském Edinburghu je moře mnohem chladnější, má 12 stupňů. V Bulharsku mají ve Varně vodu o teplotě 23 stupňů Celsia, v italském Bibibione se vykoupete ve dvacetistupňové vodě, ale aktuálně tam prší. Ve španělské Valencii má voda 25 stupňů, vzduch 16 a je tam polojasno.

autor: mkk
Spustit audio