Počítačová chyba může ohrozit vánoční lety. American Airlines nebude mít dost pilotů

30. listopad 2017

Letecký dopravce American Airlines má pořádný vánoční problém. Na rozdíl od Santa Clause, který si saně řídí sám, totiž pro svá letadla potřebuje posádky. A těch možná na svátky nebude dost. To všechno kvůli počítačové chybě, která sice potěšila piloty, ale ohrožuje cestování o svátcích.

Počítačový systém American Airlines se pomýlil a povolil dovolenou na Vánoce příliš velkému počtu pilotů. Společnosti proto teď reálně hrozí, že na svátky, kdy řada Američanů létá za svými rodinami, nebude mít dost personálu.

Podle unie amerických pilotů se to týká až patnácti tisíc letů mezi 17. a 31. prosincem. Mluvčí American Airlines ovšem tohle číslo popírá a tvrdí, že se problém podaří včas vyřešit.

„Firma nabízí pilotům speciální příplatky ve výši 150 procent původní hodinové mzdy a chce, aby se volna vzdali. Unie pilotů s tím ale nesouhlasí a tvrdí, že by to bylo porušení pracovních podmínek. Chce proto s American Airlines dohodnout jiné řešení. Pro piloty, kteří i několik let pracovali přes svátky je podle ní nepříjemné se volna vzdát,“ vysvětluje Matěj Štýs ze zahraniční redakce.

Podle Bloombergu chybí kapitáni a první důstojníci na vnitrostátních letech z Dallasu, Bostonu, Miami, New Yorku, Philadelphie, Salt Lake City a Charlotte v Severní Karolíně. Je tedy otázka, zda se část Američanů nebude muset na cestu vydat autem, třeba jako matka Kevina Mccallistera ve slavném vánočním filmu Sám doma.

autoři: jch ,
Spustit audio