Počítejte s námi: ušetříte s pračkou v energetické třídě A+++?

3. únor 2014
Šetřete s námi

Správným používáním pračky můžeme ročně snížit její spotřebu až o několik set korun. Stačí jen přemýšlet nad volbou pracího programu a snížit teplotu. Spočítejme společně možnou úsporu.

„Jsme čtyřčlenná rodina a prádla se nahromadí opravdu hodně. Proto peru každý den,“ vysvětluje Markéta z Českých Budějovic, proč by ocenila energeticky úspornou pračku. Snaží se snížit náklady, a tak třídí prádlo a co možná nejvíc mu přizpůsobuje prací program.

„Spotřeba, kterou vidíme na štítku, je referenční a počítá se z praní na 60 stupňů bez předpírky,“ popisuje Pavel Trnka z firmy Whirlpool.

Čtěte také

Praní na 60 stupňů? Zbytečné, míní odbornice

„Další programy jsou jinak úsporné. Některé jsou velmi krátké, třeba 15minutové. Ty nám budou stačit na to, abychom přeprali mírně znečištěné nebo upocené prádlo. Ekologický program trvá sice třeba čtyři hodiny, ale při velmi nízkém odběru elektrické energie,“ dodává s tím, že Markéta jedná správně a může opravdu ušetřit čas i spotřebu.

„Není třeba prát na 60 stupňů,“ myslí si Zuzana Suchánková z Electroluxu. „Prací prášky účinkují i při nižších teplotách, třeba při 30 nebo 40 stupních,“ upozorňuje. Při pořizování nové pračky se podle ní vyplatí koupit přístroj s větší kapacitou.

„Spousta lidí si koupí pračku na pět kilo prádla, protože mají pocit, že pračky s 9kilovým bubnem jsou pro ně kapacitně příliš velké. Moderní pračky však umí uzpůsobit prací cyklus na základě toho, kolik prádla chcete vyprat. Nebála bych se vyšší spotřeby energie. Pračka přizpůsobí vodu i energii náloži, která je uvnitř,“ vysvětluje.

Čtěte také

A+++: nejde o marketingový tah?

Při výběru pračky si navíc musíme uvědomit, jestli nám jde o úsporný provoz, tedy ekologii, nebo o celkovou úsporu. Podle Davida Folprechta ze serveru Srovnáme.cz jsou u energetické třídy A plusy navíc spíše marketingový tah.

Proč? „Pračky v energetické třídě A+ se pohybují okolo pěti tisíc korun a výš. Navíc zaplatíme nějakou energii, a tak se nám cena za pět let vyšplhá na nějakých 12 500 korun. Za pračku ve třídě A+++ zaplatíme asi 7 500 korun. Za energie zaplatíme o něco méně. Celková cena provozu a pračky nás vyjde na něco pod 13 tisíc korun,“ vysvětluje David Folprecht.

V konečném součtu by nás tedy pračka s energetickou třídou A+++ vyšla asi o 500 korun dráž.

autor: zvl
Spustit audio