Podmanila si generaci hippies. Janis Joplin žila sex, drogy i rokenrol, narodila se před 75 lety

Pálila svíčku z obou konců a zpívala tak, že na fasádě naskakovala jinovatka. Zemřela v sedmadvaceti na předávkování heroinem. Její naléhavý, nečesaný chraplák, do té doby nevídaný u bílé zpěvačky, jímž podávala zprávu o svém divokém životě, si podmanil úplně všechny. Stala se hlasem své generace.

Narodila se 19. ledna 1943 v maloměstě Port Artur v Texasu. Malá, ne příliš půvabná dívka s oplácanými tvářemi a extravagantním oděvem moc kamarádů neměla. Když jednou na pláži slyšela z rádia zpěv Bessie Smithové, kterou obdivovala, prohlásila: „To umím taky“. Otevřela pusu a všichni zůstali úplně zhypnotizovaní. Takhle že zpívá bílá holka?

V roce 1962 se stává členkou tria The Waller Creek Boys. Už za rok odchází ale do San Franciska, aby dalších pár let zpívala po barech a v klubech. V roce 1966 se nakrátko vrací domů, studuje sociologii a umění. Záhy však studia zanechá a vrací se do San Franciska a ke zpěvu se skupinou Big Brother and The Holding Company. Zlom v její raketové a krátké kariéře znamená vystoupení se skupinou na festivalu v Monterrey v roce 1967. Nahrává desku a stává se hvězdou.

Její pěvecký projev je typický mimořádnou expresivitou, emocionalitou a syrovostí s kontrapunktem něhy a specifickým frázováním. Její kariéru konce šedesátých let provází ale také pití alkoholu rovnou z láhve a drogy. Vystupuje na festivalech společně s takovými osobnostmi, jako je Hendrix, Morrison či Dylan. Vystoupí na legendárním Woodstocku, kde zaznamená frenetický úspěch a s novou kapelou Kozmic Blues Band na jaře roku 1969 projede Evropu. Následuje turné Festival Express vlakem napříč Kanadou.

V posledních několika měsících života nahrává s kapelou The Full Tilt Boogie Band svůj největší hit Cry Baby. V září 1970 pak nejslavnější album Pearl, které již nedokončí a vyjde až po její smrti. V době, kdy je hvězdou světové velikosti je 4. října 1970 nalezena v hotelovém pokoji v Los Angeles předávkovaná nekvalitním heroinem.

Za života vydala tři alba, posmrtně jich vyšlo dalších čtrnáct a za posledních téměř třicet let se jich prodalo bezmála osm miliónů kusů.

02809312.jpeg

Kromě hudby se Janis Joplin, zřejmě aniž by o to usilovala, stala také koncem šedesátých let feministickým symbolem pro řadu amerických žen. Její extravagantní styl oblékaní, tehdy nemyslitelné nepoužívání podprsenky, divoký účes a nenalíčená tvář dodaly americkým dívkám vězícím v korzetu přehnané péče o vzhled odvahu k tomu, aby se vymanily z normy a staly se samy sebou.

Podle knihy Love, Janis, kterou napsala zpěvaččina sestra Laura se natáčí přes dvacet let připravovaná filmová biografie zpěvačky. Do role Joplinové obsadil režisér Sean Durkin nakonec Michelle Williamsovou, která byla nominována na Oscara za zcela protikladnou roli Marilyn Monroe ve filmu My Week With Marilyn. Obsazení blonďatou herečkou vzbudilo řadu nepřiznívých reakcí pro její příliš uhlazený vzhled. Ale režisér i producenti jsou přesvědčeni, že Williamsová ztvárnění postavy herecky i pěvecky zvládne.

autor: hrc
Spustit audio