Podvodník chtěl zneužít cizí identitu. Nesdělujte přes Facebook telefonní čísla, varuje policie

Představte si, že někdo vaším jménem píše na sociální síti vašim přátelům a chce po nich peníze. Zneužití profilů na internetu je velmi časté. Přinášíme případ mladé ženy z Vysočiny.

O tom, jak snadno může někdo zneužít cizí identitu na internetu, se přesvědčila mladá maminka ze Žďárska. Jejím jménem chtěl někdo vylákat peníze od jejích přátel, a to prostřednictvím sociálních sítí. Pachatel dokonce použil už existující profilovou fotografii, aby vypadal důvěryhodněji.

„A pak mi začaly psát kamarádky, že jim přišly nové žádosti o přátelství s tím, že je jméno bez háčků a čárek, s mojí fotkou, ale zřejmě jde o falešný profil,“ popisuje. „Ta osoba po nich prý chce telefonní čísla a pak jim posílá zprávy, aby zadaly PIN s tím, že by je to stálo 1 500 korun,“ rekapituluje událost mladá žena, která umístila na svůj profil varování a vydala se na policii.

Tam zjistili, že účet mezitím někdo zrušil. Hmotná škoda jí nevznikla a nikdo ze zhruba 20 oslovených lidí SMS za 1 500 korun neposlal.

Čtěte také

Nemusí se jednat o vašeho přítele, varuje policie

Podvodník „ukradl“ ženě nejen identitu na sociální síti, ale také fotku. „Fotky můžete mít soukromé, ale některé prostě nezablokujete,“ uvažuje. „To nastavit nejde,“ ukazuje.

Podle policistů bychom měli být opatrní. „Když vám přijde žádost z Facebooku i od člověka, kterého máte uvedeného v přátelích, nemusí se ve skutečnosti jednat o vašeho přítele,“ varuje policejní mluvčí Dana Čírtková.

A proto radí především obezřetnost. „Nikomu touto cestou nesdělujte telefonní čísla ani čísla účtů,“ zdůrazňuje. Při posílání peněz bychom si měli ověřit, komu je vůbec posíláme. Opatrnost je na místě i při uveřejňování fotografií na internetu.

autoři: šše , Andrea Kratochvílová
Spustit audio