Pohonné hmoty v Česku zdražují. Jaký vliv na ně má odstávka v kralupské rafinérii?

Benzín na čerpacích stanicích bude podle analytiků dál zdražovat! Řidiči zaplatí víc nejen kvůli stoupající ceně ropy, ale i kvůli havárii v rafinérii v Kralupech nad Vltavou. O kolik by mohl ještě benzín zdražit?

Za poslední týden vzrostly ceny pohonných hmot u tuzemských pump zhruba o půl koruny, a podle analytiků zdražování není u konce. Ceny by mohly růst dál, a to třeba i o dalších 30 haléřů za litr. Jenže za přepisováním cen u čerpacích stanic nestojí jen havárie rafinérky v Kralupech nad Vltavou, říká analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

„Cena ropy zdražuje, sledujeme také, že česká koruna oslabuje proti americkému dolaru. Třetím faktorem je stávka v rafinériích ve Francii,“ vysvětluje.

Řidiči ale ještě vyšší ceny benzínu tolik neřeší. Podle nich se zatím nevyplatí jezdit na levnější benzínky, třeba do Polska. Ptali jsme se na Ostravsku! „Na levnější benzinky ne, protože si vážím svého motoru, do zahraničí se cesta bohužel nevyplatí, takže bohužel musím vzít takový benzín, jaký je,“ upozorňuje řidič v Ostravě.

Situaci v kralupské rafinerii monitoruje Správa státních hmotných rezerv. Ta má nouzové zásoby ropy a ropných produktů až na tři měsíce. A obavy z nedostatku pohonných hmot vyvrátila i Radka Marková z Unipetrolu. Podle ní se na českém trhu pohybuje velký počet dodavatelů, kteří výpadek vykryjí.

Čtěte také

Navíc, výpadek výroby v kralupské rafinérii řeší i státem ovládaný provozovatel ropovodů Mero. Kralupská odstávka má ale dopad i na litvínovskou rafinerii, která po loňském výbuchu pokračuje v omezeném režimu. Na plné obrátky neběží ani třeba výroba polypropylenů, které se využívají v potravinářském a textilním průmyslu a v laboratorních vybaveních.

autoři: lvb , bkl
Spustit audio