Pohozené na zahradách, schodech nebo přilepené na vstupních dveřích. Předplacené noviny nechodí tisícům lidí

21. únor 2018

Aby se pošťáci dostali s dopisy a složenkami až k vaší schránce, potřebují k tomu klíč od domu. Doručovatelé, kteří od ledna roznášejí předplacené noviny, klíče ale často nemají. Pro společnosti, které po České poště roznášku převzaly, je to hned po nedostatku doručovatelů další problém.

„Některý den to chodí v sedm ráno, někdy v devět, stalo se, že i ve tři odpoledne, různě,“ popisuje pan Jan, který pracuje jako recepční v Karlíně.

Za poslední dva týdny nabrala PNS několik desítek doručovatelů, podle propočtů mluvčího Víta Kurfürsta je to pořád málo. „V tuto chvíli nám aktuálně chybí asi sto doručovatelů po celé republice,“ říká.

Největší problém distributor řeší na Moravě, Vysočině, ve východních nebo středních Čechách kolem Benešova. PNS doručuje asi 97 procent předplacených novin, v přepočtu to znamená, že bez svého výtisku zůstává tisíce lidí.

„Za poslední sobotu, kdy vychází Právo s magazínem, tak víme, že nebylo doručených takřka čtyři tisíce výtisků,“ říká Stanislava Zajícová z vydavatelství Borgis.

Logo

Protože někteří doručovatelé nemají zajištění přístup ke schránkám, stává se, že své noviny lidé vidí pohozené na zahradě, venku na schodech nebo nalepené v igelitovém sáčku na vchodových dveřích.

„Určitě to není správně, doufám, že to je výjimka, v případě klíčů regionální zástupce chodí do domů a domlouvá se s předsedou družstva nebo SVJ, aby mu ti klíče poskytli,“ říká Kurfürst.

autor: kne
Spustit audio