Pokoušel se v pravoslavném chrámu chytit nejvzácnějšího pokémona. Hrozí mu sedmileté vězení

14. březen 2017

V Jekatěrinburgu začal soud s dvaadvacetiletým Ruslanem Sokolovskym. Ruskému bloggerovi hrozí za odchyt virtuálních postaviček mnohaleté vězení. Problém není jen hraní Pokémon GO v pravoslavném chrámu, ale také videozáznam, který ze své návštěvy kostela pořídil a jakým způsobem je komentoval.

Podle obžaloby Sokolovsky svým prohlášením veřejně popřel existenci boha, což ruská justice pochopila jako projev šíření náboženské nesnášenlivosti. Za to mu hrozí trest sedm a půl roku ve vězení. Sokolovsky, který sám sebe označuje za ateistu, vinu odmítá a uvedl, že se nehodlá pravoslavné církvi omlouvat.

Sokolovského video má v současnosti přes půl druhého milionu zhlédnutí. V záznamu popisuje blogger zákaz ruských úřadů hraní Pokemon GO v kostele jako směšný. Vypravil se proto hrát hru do chrámu Všech svatých Na krvi v Jekatěrinburgu.


Chrám Všech svatých Na krvi
Ruský pravoslavný chrám vystavěný na místě, kde byli zavražděni členové ruské carské rodiny v době občanské války.

Ve videu si utahuje z pravoslavné ortodoxní hudby a upozorňuje také na ironii, že do chrámu tvrci hry umístili takzvaný „Gym“ na trénování Pokémonů. Virtuální příšerky chytá i během bohoslužby a svou návštěvu zakončuje komentářem: „Nechytil jsem nejvzácnějšího pokémona, který se v chrámu vyskytuje, Ježíše. Někteří ale říkají, že ani neexistuje.“

Jako trest Ruslan Sokolovsky navrhuje práci pro charitu. Organizace Amnesty International proces s bloggerem odsoudila a označila ho za vězně svědomí. Obviněného mladíka se zastala například i skupina Pussy Riot.

autor: jaw
Spustit audio