Policejní kontroly, ozbrojenci na Hradě a dopravní omezení. O velikonočních silnicích informuje Zelená vlna

13. duben 2017

Dětem začínají velikonoční prázdniny a čtyřdenní volno od zítřka čeká i ostatní. Dopravci proto posilují řadu spojů. V pohotovosti bude i zhruba tři tisíce policistů u silnic. Všude bude Zelená vlna Radiožurnálu, která každý den přináší aktuální informace o dopravě.

Na Velikonoce tradičně policisté vyrážejí střežit zejména hlavní tahy a kritická místa před nezodpovědnými řidiči. Kromě častějších kontrol na alkohol šoféry čeká také několik dopravních omezení. „Policisté budou kontrolovat plynulost provozu a dodržování předpisů, především zákaz požívání alkoholu či drog před jízdou," řekl ředitel dopravní policie Tomáš Lerch. Před rokem o velikonočních svátcích zemřelo sedm lidí, což bylo meziročně o čtyři méně.

Podle Lercha jsou Velikonoce z hlediska bezpečnosti jedním z nejrizikovějších období celého roku. Lidé o prodlouženém víkendu cestují častěji, mnohdy na delší vzdálenosti, a zároveň narůstá doprava na hlavních tazích. „Na silnice se vracejí řidiči, kteří celou zimu nejezdili," doplnil Lerch.


Tragické Velikonoce
Podle policejních statistik se během loňských Velikonoc stalo 712 nehod, z toho u 64 případů hrál roli alkohol. Ze sedmi tragických nehod bylo nejčastější příčinou nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky, a to ve čtyřech případech. Nejčastěji se závažné nehody stávají v okolí na hlavních silnicích kolem velkých měst. Za letošní první čtvrtletí zemřelo na českých silnicích 110 lidí, což je pro dané období nejméně za téměř půl století.

Podle Lercha také začíná motorkářská sezona a rizikový bývá i zvýšený pohyb chodců a cyklistů na silnicích, kteří patří mezi nejohroženější skupiny. Podle šéfa dopravní policie jsou rizikové také teplotní změny. Přes den bývá například přes deset stupňů nad nulou, v noci naopak teplota klesá k bodu mrazu, což mění vlastnosti vozovky a brzdnou dráhu aut.

Celostátní policejní akce začala už ve středu. „Naším cílem je být vidět na silnicích a přispět ke zklidnění a plynulosti provozu," uvedl Lerch.

K akci se na silnicích nižších tříd připojí policisté v krajích, kteří se mimo jiné zaměří na kontroly požití alkoholu. Ředitel organizace BESIP Martin Farář upozornil, že o Velikonocích se stávají dopravní nehody kvůli alkoholu dvakrát častěji než v jiných dnech, o velikonoční pondělí podle něj jejich počet bývá až trojnásobný.

Podle Lercha jsou velikonoční kontroly srovnatelné s těmi, které pravidelně policisté dělají na začátku letních prázdnin. Nejvíc policistů bude nasazeno ve středu a ve čtvrtek, kdy budou odjíždět a pak při jejich návratu v pondělí.

Ochrana turistů

O velikonočních svátcích se vrátí policisté také do ulic měst a na všecha mezinárodní letiště. Na bezpečnost lidí jich má dohlížet víc než pět set. Je to preventivní opatření a posílené hlídky mají být v ulicích už od čtvrtku.

„Vyhodnocovali jsme několik set takzvaných měkkých cílů, to jsou různé akce na území celé České republiky. Policie některé vyhodnotila jako prioritní a po dohodě s provozovateli tam bude přijímat rozsáhlejší bezpečnostní opatření," řekl ministr vnitra Milan Chovanec. „Vrátí se policisté s dlouhými zbraněmi, budou nasazena některá technická opatření, technické zábrany," popsal.

Policisté se samopaly hlídali bezpečnost na trzích, v obchodních centrech či u vybraných kostelů naposledy o Vánocích, opatření tehdy trvala do začátku ledna. Současné posílení hlídek se vztahuje k Velikonocům i k židovskému svátku pesach, který připadá na stejné období. Mluvčí policejního prezidia Iveta Martínková upřesnila, že posílené hlídky budou v ulicích od čtvrtka.

Na zvýšení bezpečnostních opatření se na ranní poradě u premiéra dohodli ministři vnitra a obrany s policejním prezidentem a zástupci tajných služeb. Chovanec zdůraznil, že krok je preventivní ostražitostí, protože žádná informace nenasvědčuje tomu, že by bezpečnost v Česku byla ohrožena. Policejní prezident Tomáš Tuhý na dnešním briefingu připomněl, že v ČR stále platí první stupeň ohrožení terorismem, který znamená bdělost.

Opatření budou nejviditelnější v hlavním městě. Policisté budou například řešit ochranu turistů, kteří stojí ve frontách před Hradem, podrobnosti však ministr prozradit nechtěl. Hlídky se zaměří i na ostatní regiony.

Dopravu monitorují vrtulníky

Na to, aby na silnicích bylo bezpečno, bude dohlížet tři tisíce policistů a dva vrtulníky. V jednom z nich poletí i reportér Luděk Hubáček. „Dohlížet by měl hlavně na ty hlavní tahy, dokáže ale zaletět i na důležité silnice Středočeského kraje a bude monitorovat celou dopravu,“ popisuje.

Jedno stanoviště vrtulníků mají policisté na pražské Ruzyni, druhé je v brněnských Tuřanech. Odtamtud vrtulník dokáže zalétnout i na hlavní tahy ve směru k Olomouci a ostatním přilehlým krajům.

Na koledu teplejší oblečení

A na jaké počasí se můžeme těšit o velikonončích svátích? Tak například na horách začalo sněžit. Zítra bude většinou oblačno, ojediněle přeháňky, na horách opět sněhové, až na večer, kdy se místy projasní. Teploty v pátek budou maximálně do 13 stupňů Celsia.

V sobotu by už mělo být tepleji. 10 až 14, na jižní Moravě až 16 stupňů Celsia. V noci klesnou teploty na pět až jeden stupeň. Místy se objeví přízemní mrazíky.

V neděli a v pondělí už zase bude chladněji – kolem 10 stupňů. Na horách připadne až osm centimetrů nového sněhu. V pondělí bude kolem devíti stupňů, takže na koledu teplejší oblečení a deštníky.

autoři: nah , jch | zdroj: ČTK
Spustit audio