Policie dala pokutu ženě, která se lekla a spadla z kola. Případ řeší ombudsmanka Anna Šabatová

16. listopad 2017

Měla to být běžná cesta do kostela. Skončila dopravní nehodou a pokutou. Do případu, který označila za neetický, nyní zasáhla i ombudsmanka Anna Šabatová.

Dvaasedmdesátiletá paní Ludmila ze Zlínska jela před rokem po ránu na kole do kostela. V zatáčce se lekla protijedoucího auta, spadla a zlomila si kotník. Svědek, který nehodu neviděl, ale slyšel pád kola, na místo přivolal policii.

Ta seniorku následně navštívila v nemocnici a uložila jí pokutu pět set korun. Podle policistů totiž spáchala dopravní přestupek tím, že se plně nevěnovala řízení. Syn ženy ale s postupem nesouhlasil a obrátil se na ombudsmanku. A ta mu dala za pravdu.

„Policie paní vyhledala v nemocnici a dala jí podepsat papír, že svůj přestupek uznává. Ve svém stavu papír podepsala navzdory tomu, že se necítila být vinná,” vysvětluje ombudsmanka, proč postup policie považuje za neetický.

Policie za postupem svých lidí stojí a pochybení neodhalila ani kontrola policejního prezidia. „Paní Ludmila už se proti pokutě nyní bránit nemůže. Bloková pokuta je v podstatě jednostupňové řízení a jejím podpisem to skončilo,” vysvětluje ombudsmanka.

dobrovolníci - stáří

Občané nejvíce řeší důchody, shrnuje ombudsmanka

A co tedy dělat, pokud se občané chtějí bránit proti rozhodnutí úředníků? Nejjednodušší cesta je obrátit se právě na ombudsmanku. Ta má za úkol chránit lidi před jednáním úřadů i jiných institucí, pokud je v rozporu s právem, neodpovídá principům demokratického státu nebo pokud jsou úřady nečinné.

Anna Šabatová v roce 2017 řešila už šest tisíc podnětů. „Až čtvrtina podnětů se týká skutečného pochybení úřadů, dalších přibližně čtyřicet procent je naopak mimo jakoukoliv možnost dalšího zásahu,” shrnuje.

Lidé si podle ní nejvíce stěžují kvůli nesprávně vyměřeným starobním a invalidním důchodům.

autoři: jch , als
Spustit audio