Policista ze Sibiře zavraždil přes osmdesát žen. Za 22 vražd už je na doživotí ve vězení

27. březen 2017

Sadistického sériového vraha Michaila Popkova, kterého ruský soud předloni poslal na doživotí za znásilnění a zabití nejméně 22 žen, dnes ruská policie obvinila z dalších 60 vražd. Popkov vraždil v druhé polovině 90. let a jeho oběťmi se stávaly prostitutky, ale také například učitelka nebo prodavačka.


Jako policista dlouho unikal podezření, přestože ho prý už v roce 1998 identifikovala jedna ze dvou dívek, která útok přežila. V roce 2012 pak byl při obnoveném vyšetřování usvědčen a následně odsouzen k nejvyššímu trestu, tedy na doživotí.

Podle výsledků nového vyšetřování zabil Popkov v průběhu dvaceti let v Irkutské oblasti na Sibiři dohromady nejméně 84 žen. Věk obětí se pohyboval od 16 do 40 let. Jejich sociální status a postavení ve společnosti se přitom značně lišilo.

Během obnoveného vyšetřování policie znovu otevřela více než 350 podobných kauz z minulých let. Kriminalisté vyslechli přes devět set svědků, dvacet těl bylo exhumováno. Dodatečně byla znovu prohledána místa činů, a to i v odlehlých a těžko přístupných místech, jako například v lesích, rybnících nebo bažinatých oblastech. Přitom se našly pozůstatky těl z doby před 15 až 20 lety, osobní věci obětí a vražedné zbraně.

zdroj: ČTK
Spustit audio