Poradíme vám: na co si dát pozor při nákupu přes internet?

10. leden 2014
Šetřete s námi

Češi si oblíbili nákupy přes internet. Jen za loňský rok utratili v e-shopech asi 58 miliard korun. Oceňují přitom pohodlí a často i nižší ceny než v kamenných obchodech. Vyznat se však v nabídce prodejců, kteří se ve virtuálním prostoru pohybují, není jednoduché. Jen v Česku je jich 35 tisíc.

„Dřív jsem nakupování přes internet trochu odsuzovala,“ přiznává Markéta, která dnes na internetu nakupuje zcela běžně. „S dětmi je totiž náročné jít do obchodu na nákup,“ vysvětluje.

Na nákupech přes internet nejprve oceňovala pohodlí a úsporu času. S rozmachem srovnávacích vyhledavačů se přidaly i další výhody. „Zboží se dá seřadit podle ceny, a tak ho najdete levněji než v kamenných obchodech,“ popisuje.

Čtěte také

Tento postup schvaluje i Miloš Borovička, právní poradce časopisu dTest. „Nejnižší cena však nemusí znamenat úsporu, protože dost často se stává, že se zbožím musíte zaplatit další poplatky, třeba za dopravu, která běžně stojí okolo 80 korun,“ nastiňuje.

Do 14 dnů můžete odstoupit od kupní smlouvy

Cenu dopravy většinou najdeme v obchodních podmínkách a seriózní prodejce ji uvádí přehledně u ceny zboží. „Když mám večer čas a děti už spí, tak si vyberu zboží v klidu. Za dva tři dny mám vybranou věc doma,“ říká spokojeně Markéta.

Oproti obchodu si můžete ve větším klidu také zboží prohlédnout a třeba si nákup rozmyslet. Bez udání důvodu můžeme do 14 dnů od nákupu odstoupit od kupní smlouvy. E-shop nám musí vrátit nejen kupní cenu, ale také částku, kterou si účtoval jako poštovné a balné. Na proplacení svých nákladů nárok nemáme.

Čtěte také

Nákupy ze zahraničí? Může vás překvapit DPH nebo clo

Trochu komplikovanější může být reklamace. „Elektronický obchod může mít pobočku třeba v nějaké malé vesničce, pak bude nutné zboží odeslat poštou, což dobu reklamace může zpomalit,“ uznává Miloš Borovička. „E-shop, stejně tak jako kamenný obchod, musí o reklamaci rozhodnout ihned, nejpozději do tří dnů, a vyřídit ji do 30 dnů,“ vysvětluje.

Češi stále častěji nakupují také na zahraničních obchodech. Pokud jsou stránky v češtině nebo můžete platit v korunách, případné problémy se řeší podle českého práva. Nepříjemně nás však může překvapit drahé poštovné nebo vysoké bankovní poplatky za převod na zahraniční účet. Nákup prodraží také dopočet daně z přidané hodnoty a někdy i clo.

autor: zvl
Spustit audio