POSLECHNĚTE SI: Takhle se válčí s rakovinou. „Nebuď blbá a jdi na prohlídku,“ vzkazuje autorka kampaně Měsíc raka

28. říjen 2015
Příběhy Radiožurnálu

Proležet směnu s kanylou v žíle, ustát třídenní kocovinu, dva týdny si užívat relativní pohody na neschopence a pak znovu na chemoterapii – to je kolotoč, ve kterém jsme zastihli drobnou usměvavou dívku s velkýma hnědýma očima. Po dobu čtyř měsíců jsme mohli spolu s Lucií Bittalovou prožívat válku s nádorem.

Teprve 27leté studentce anglistiky Lucii diagnostikovali doktoři na začátku roku rakovinu děložního čípku v pokročilém stádiu. S vážnou nemocí se pere srdnatým způsobem. Mezi dávkami chemoterapie spustila kampaň Měsíc raka, jejímž cílem je přivést více žen na preventivní prohlídky, které mohou včas odhalit karcinom děložního čípku.


Jak je člověku po chemoterapii? Jak se zahání nuda v nemocnici? A jak sdělit svému okolí, že máte rakovinu ve čtvrtém stádiu?
Průvodcem vážnou nemocí se pro Příběhy Radiožurnálu stala autorka kampaně Měsíc raka Lucie Bittalová. Novopečená Brňanka popisuje život s nádorem s notnou dávkou humoru, odvahy a nadhledu.

Před lety ji od pravidelných návštěv gynekologie odradila nevstřícnost lékařky. Během studijního pobytu v Berlíně na sobě začala pociťovat první známky, že něco není v pořádku. Když v lednu 2015 zavítala k lékaři, bylo jasno. Původcem potíží byl karcinom. Další téměř dva měsíce trvalo přesné určení diagnózy.

S Lucií jsme se poprvé setkali na konci dubna, kdy za sebou měla už dvě dávky chemoterapie. Během čtyřměsíčního setkávání toho zažila hodně. Rozjela kampaň s názvem Měsíc raka, která byla nominována na Křišťálovou lupu, přečkala řadu zdravotních komplikací, setkala se s nenávistí na sociálních sítích, zhubla, absolvovala radioterapii, stala se PR osobností roku 2015, ale hlavně nikdy neztratila odhodlání boj s rakovinou vyhrát.

Na rakovinu děložního čípku v Česku ročně zemře 350 až 400 žen

V současné době pokračuje v léčbě i v preventivní kampani a vzkazuje: „Nebuď blbá! Jdi na prohlídku. Je to zadarmo a zabere to pár minut.“

Kampaně jako je Měsíc raka vítá i ministerstvo zdravotnictví. Díky screeningovému projektu se sice podařilo zvýšit účast žen na preventivních prohlídkách z přibližně 24 % na asi 50 %. Stav však stále není ideální. V Evropě se návštěvnost preventivních prohlídek u žen pohybuje mezi 70 až 75 %.

To se jasně promítá i do počtu nových onemocnění, v roce 2012 se Česko pohybovalo mezi 15 evropskými zeměmi s nejvyšším počtem nových případů. Každý rok v ČR onemocní zhruba tisíc žen a přibližně 350 až 400 jich zemře. Přitom gynekologický screening umožňuje zachytit onemocnění ještě v přednádorovém stadiu.

Aktualizace: Ve věku 27 let autorka kampaně Měsíc raka Lucie Bittalová svůj boj s rakovinou prohrála. Zemřela 20. listopadu 2015. Před svou smrtí stihla inspirovat mnoho žen a některým z nich snad i zachránit život.

autor: Marie Jelínková
Spustit audio