Poslechněte si záznam poslední debaty Hillary Clintonové a Donalda Trumpa v českém jazyce

20. říjen 2016

Hillary Clintonová a Donald Trump se střetli v poslední televizní debatě před listopadovými volbami prezidenta Spojených států. V Las Vegas diskutovali o šesti hlavních tématech – od ekonomiky přes migraci až po spravedlnost.

Profesor historie a mezinárodních vztahů na Bostonské univerzitě Igor Lukeš řekl, že pokud se nějak změnilo chování Clintonové a Trumpa, tak spíše k horšímu:

„Tentokrát se ani nepokusili zastírat, jak intenzivně se mají neradi – žádné stisky rukou, žádné úsměvy, byť falešné, prostě si oba hned vyhrnuli rukávy a pustili se do sebe.“

CNN označila za vítěze debaty Hillary Clintonovou. Igor Lukeš uvedl, že Donald Trump ji prohrál ve chvíli, kdy nedokázal jasně říct, že ať volby dopadnou jakkoli, tak jejich výsledek přijme.

„Chtěl bych věřit, že právě v tom okamžiku, kdy Trump popřel to, na čem stojí americký politický systém a kultura, tak prohrál nejen v očích těch, kdo ho už teď nemají rádi, ale i v očích těch, kteří ho dosud podporovali,“ dodal Lukeš.

Okomentoval i to, že Hillary Clintonová v debatě prohlásila, že se Rusko v čele s prezidentem Putinem snaží ovlivnit výsledky amerických voleb. Donald Trump to zpochybnil.

autoři: jch , jpr
Spustit audio